AcasăNewsEpisopul Calarasilor despre stareta care a nascut gemene: "Bine ca nu si-a...

Episopul Calarasilor despre stareta care a nascut gemene: „Bine ca nu si-a pierdut sufletul si nu le-a ucis”

Sebastiana Gatlan, maica-stareta a Manastirii Tariceni din Calarasi (foto: exclusivnews.ro)

Epsicopia Sloboziei si Calarasilor o va ajuta pe fosta stareta de la Tariceni sa se integreze in lume, chiar daca pentru pacatul ei a fost exclusa din viata monahala, intrucat aceasta „nu si-a pierdut definitiv sufletul” si nu si-a ucis pruncii.

Sebastiana Gatlan, maica-stareta a Manastirii Tariceni din Calarasi (foto: exclusivnews.ro)

„Stareta de la Tariceni nu mai poate reveni la viata monahala, intrucat a incalcat deja fagaduinta de a-si petrece viata in infranare, in saracie de bunavoie si ascultare. Dar, pe de alta parte, ne bucuram pentru ca nu si-a pierdut definitiv sufletul si nu si-a ucis copiii. Ea are obligatia morala de a-si creste pruncii, iar noi o vom ajuta sa se integreze in lume. Acum este o mama care are doi copii si aceasta este grija ei”, a adaugat PS Vincentiu, episopul Sloboziei si Calarasilor.

In plus, PS Vincentiu a precizat ca Epsicopia Sloboziei si Calarasilor nu a spus niciodata ca tatal copiilor ar fi un preot calugar, infirmand informatiile din mass-media in acest sens, care nu fac altceva decat sa aduca mama intr-o stare depresiva.

Episcopul a spus ca, din nefericire, in urma campaniei mediatice, fosta stareta a cazut in depresie, iar ea are nevoie de o stare buna ca sa-si poata ingriji cei doi copii.

„Este o mama cu doi copii, gandul nostru este acum spre cele doua fetite. Vrem sa o ajutam sa se integreze in lume si facem apel la presa sa inceteze linsajul mediatic”, a adaugat episcopul.

„Preotul calugar despre care se spune ca ar fi tatal celor doua fetite a participat la o Sf. Liturghie la episcopie. Noi l-am trimis la spital ca sa vorbeasca cu stareta, intrucat trebuie sa recunoasstem ca si noi am fost socati la aflarea vestii. Dar din scrisoarea trimisa de stareta episcopiei reiese foarte clar ca tatal celor doua fetite este mirean”, a adaugat Preasfintiia sa.

Acesta a explicat motivul pentru care in mod categoric stareta de la Tariceni nu mai poate reveni in viata monahala.

„In primul rand, intrucat, pe de o parte, a incalcat deja fagaduinta facuta inaintea lui Dumnezeu, de a-si petrece viata in infranare, in saracie de bunavoie si ascultare, iar, pe de alta parte, intrucat, in cazul de fata, intervine o alta obligatie morala, obligatia de mama, de a-si creste pruncii. As dori sa mentionez faptul ca manastirea este un asezamant de rugaciune, in care vietuieste o obste de calugari sau calugarite, care au fagaduit inaintea lui Dumnezeu, in cadrul unei slujbe solemne de intrare in monahism, sa-si petreaca viata in infranare, in saracie de bunavoie si ascultare. Acestea sunt practic cele trei voturi monahale prin care calugarul s-a facut pe sine, pentru intreaga-i viata, dar lui Dumnezeu”, a precizat episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Vincentiu.

Acesta a mai spus ca monahismul s-a confruntat inca de la inceputuri cu multe probleme, dar ca in ultima perioada acestea s-au inmultit.

„Este stiut faptul ca monahismul s-a confruntat cu multe probleme inca de la inceputuri. Este adevarat ca in ultima vreme astfel de probleme s-au inmultit. De sute de ani, parintii cu viata sfanta au vorbit despre scaderile monahilor. In Pateric gasim destule exemple cu monahi care au parasit calea mantuirii. Haina calugareasca nu este un pasaport pentru rai”, a adaugat Preasfintitul Vincentiu.

Acesta a precizat ca informatiile aparute in presa in ultima periaoda provin de la un fost preot care sustine ca ar fi lider de sindicat, in conditiile in care in BOR nu exista astfel de organizatii.

Consistoriul eparhial monahal a inceput o ancheta in acest caz, dar inspectii sau verificari se fac permanent.

In general, inspectiile sau verificarile lacasurilor se fac periodic de catre Exarhul manastirilor, care supravegheaza si in acelasi timp vegheaza la bunul mers al vietii manastiresti, si nu doar ca urmare a unor sesizari, a mentionat episcopul Sloboziei si Calarasilor.

„In conformitate cu Regulamentul pentru functionarea organismelor deliberative, cel delegat cu supravegherea, controlul si indrumarea vietii manastiresti din eparhie este Exarhul manastirilor. In caz de nevoie, Chiriarhul poate delega pe protopopul locului, inspectorul sau unul dintre consilierii eparhiali pentru a face anchete in manastiri si schituri. In cazul constatarii de abateri si incalcari ale normelor de la disciplina canonica si administrativ-financiara la manastirile si schiturile din eparhia noastra, pe baza cercetarii ce se va efectua de catre Exarhul manastirilor, personalul monahal va raspunde canonic-disciplinar si administrativ-bisericesc, urmand a fi deferit instantei de judecata bisericeasca, respectiv Consistoriului eparhial monahal”, a mai spus PS Vincentiu.

In ce priveste conducerea manastirilor, potrivit prevederilor Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane si a Regulamentului pentru organizarea vietii monahale, conducatorul suprem al oricarui asezamant monahal este Chiriarhul, iar prin delegatie din partea acestuia, conducerea manastirii este asigurata de staret sau stareta, care conduce manastirea potrivit cu sfintele canoane, pravila monahala, hotararile Sfantului Sinod si indrumarile Chiriarhului locului.

Staretul sau stareta se numeste direct de chiriarh dintre calugarii cei mai vrednici, cu o frumoasa vietuire in manastire, cu intensa activitate duhovniceasca, cu studii teologice sau, in manastirile cu obste mai mare, dintre primii trei candidati desemnati de Soborul manastiresc, in baza calitatilor enumerate, in cazul cand chiriarhul a dispus sa se faca alegere.

Intrucat, potrivit articolului 30 din Regulamentul pentru organizarea vietii monahale si articolului 79 din Statutul BOR, „conducatorul suprem al oricarui asezamant monahal este Chiriarhul…”, iar staretul „ca imputernicit al Chiriarhului si parinte duhovnicesc al obstii manastirii” are obligatia de a informa si de a cere binecuvantarea Chiriarhului cu privire la orice actiune care priveste bunul mers al manastirii, precum si informarea cu privire la eventuale abateri de la disciplina canonica in randul personalului monahal.

Stareta de la manastirea Tariceni din judetul Calarasi, in varsta de 40 de ani, a nascut duminica doua fetite la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucuresti.

author avatar
Ciprian Purice
2.031 afisari

4 COMENTARII

  1. Acestea sunt speculaţii domnule Cezar Budea, nu cred că stareţa îşi va abandona copiii. Este adevărat, a săvârşit un păcat, a încălcat jurământul de castitate pe care l-a dat la intrarea în viaţa monahală şi nu sunt de acord cu ceea ce a făcut. Dar totuşi, a dat naştere la doi copii şi ar cam trebui să ne gândim cu toţii mai întâi la păcatele noastre şi apoi să aruncăm cu noroi în altul, toţi avem slăbiciunile noastre, la unele rezistăm la altele nu. Mai grav ar fi fost dacă ar fi săvârşit păcatul avortului care era de neiertat. Păcatul din dragoste, dacă totuşi nu a suferit nimeni de pe urma lui, cred că poate fi iertat mai uşor în comparaţie cu altele mai grave. Din păcate, nu toată lumea este la fel de rezistentă la ispită. Este totuşi Postul Crăciunului, măcar acum să avem puterea de a ierta. A greşt, a păcătuit acea stareţă însă ar trebui să vorbim mai întâi cu conştiinţa noastră şi apoi să ne grăbim să aducem critici la păcatele altora. Sunt convinsă că şi ea regretă şi că, D-zeu o va ierta dacă se căieşte cu adevărat. Acum ar trebui lăsată în pace, pt. că acest caz, în felul în care este mediatizat o poate duce în pragul unei depresii puternice iar acei copilaşi nevinovaţi, au şi ei dreptul să fie crescuţi de mama lor, care are nevoie acum de linişte, pt. a-şi creşte copiii, Nimeni nu se gândeşte la acele fetiţe?!! Haidţi mai bine să ne rugăm pt. sănătatea micuţelor pt. că se spune că au probleme de sănătate, să ne rugăm pt.ele şi mama lor şi să fim mai iertăroti. Doamne ajută!

  2. Preasfintia ta, sa ma ierti, dar e prea multa vrajeala in vorbaria dumitale. Chiar nu ne intereseaza organizarea bisericii, dar am inteles poate cel mai important lucru: in timp ce calugarii nu au limita la saracie, per contra, preotii nu au limita la inavutire.

  3. buna.daca acea maicuta nu nastea.caci nu a ramas gravida dintr un singur act sexual se lasa singura de viata monahala sau de ce nu a facut o pana acum/a asteptat sa nasca/pana unde avea de gand sa mearga/sau se practica asa ceva si in manastiri.au trecut 9 luni de ce nu a mers la superiori sa spuna ce sa intamplat.iar daca sunt controlati minutios de ce nu a vazut nimeni/cine pe cine se apara/dumnezeu sa o ajute iar daca mai sunt cu asemenea situatii sa lepede haina monahala cum trebuia sa faca si maicuta aceasta innainte de a naste nu se facea de rusine nici ea nici haina monahala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger