AcasăNewsEnigmaticul Kim Jong-un, noul lider nord-coreean dupa moartea lui Kim Jong-il VIDEO

Enigmaticul Kim Jong-un, noul lider nord-coreean dupa moartea lui Kim Jong-il VIDEO

La mai putin de 30 de ani, enigmaticul Kim Jong-un, cel mai tanar dintre fiii fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, accede la conducerea singurei dinastii comuniste din lume, dotata cu arma nucleara, fara a lasa nimic sa se afle despre personalitatea sau intentiile sale.

 

Kim Jong un

Luni, cel a carui imagine de adult nu era cunoscuta de nimeni pana acum un an, a fost desemnat sa asigure succesiunea tatalui sau, la cateva minute dupa anuntul decesului acestuia. „Toti membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii si publicul trebuie sa respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un si sa protejeze si sa consolideze frontul unit al partidului, armatei si publicului”, a cerut agentia oficiala nord-coreeana KCNA.

Dar restul lumii nu stie decat foarte putine despre cel mai tanar dintre fiii lui Kim Jong-il. Abia in septembrie 2010, Phenianul a publicat pentru prima data imagini recente ale tanarului, realizate alaturi de tatal sau, in compania altor demnitari.

Singura fotografie cunoscuta anterior data de peste zece ani. Aceasta anunta, potrivit analistilor, accelerarea procesului de succesiune dinastica, la cateva zile dupa ce Kim Jong-un a ajuns in functii inalte din Partidul Muncitorilor din Coreea. Cu putin inainte, in pofida varstei sale foarte fragede, el a fost numit general cu patru stele.

Conform serviciilor de informatii sud-coreene, tanarul care ar fi fost nascut de cea de-a treia sotie a lui Kim Jong-il, o dansatoare de origine japoneza decedata din cauza cancerului, a fost format in institutii elvetiene, unde a devenit un mare amator de baschet. Intr-un regim in care cultul personalitatii a fost dus la paroxism, aparatul de propaganda pregatise deja ascensiunea acestuia, fiind desemnat inca de anul trecut cu titlul „tanar capitan” sau „tanar general”.

 

Kim Jong-il

Kenji Fujimoto, bucatar sef japonez mult timp in serviciul lui Kim Jong-il la Phenian, l-a descris ca „facut din acelasi aluat ca tatal sau, exact portretul sau, in ceea ce priveste fata, corpolenta si personalitatea”. Aceste elemente l-ar fi facut preferatul tatalui sau, in defavoarea fratilor sai mai mari Kim Jong-nam si Kim Jong-chul. Kim Jong-un nu era citat initial de analisti ca fiind cel mai bine plasat in ordinea succesiunii, fratele sau cel mai mare Kim Jong-nam fiind considerat mult timp favorit.

Dar acesta ar fi pierdut favorurile tatalui sau dupa expulzarea sa din Japonia, unde a incercat sa patrunda cu un pasaport fals, in 2001. „Jong-un este cunoscut ca avand potential pentru a deveni un lider puternic, intransigent. El are personalitatea pentru a asuma responsabilitati”, a apreciat anul trecut Cheong Seong-Chang, specialist pe tema Coreei de Nord la centrul de reflexie Sejong din Seul.

Potrivit unor surse, Kim Jong-il a obtinut sprijinul Beijingului pentru desemnarea fiului sau, precum si garantii privind supravietuirea regimului in timpul unei eventuale faze de succesiune. In septembrie, Kim Jong-un a avut o rara aparitie publica alaturi de tatal sau, cu ocazia unui mars militar marcand a 63-a aniversare a regimului comunist, potrivit presei oficiale.

Televiziunea nord-coreeana i-a aratat pe cei doi aplaudand de la o tribuna de onoare la trecerea unitatilor motorizate, in piata mare care poarta numele fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung, tatal lui Kim Jong-il si bunicul noului lider.

author avatar
Ciprian Purice
1.077 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu sunt sanatosi…ala i-a facut muritori de foame si ei il plang de zici ca e tatal lor…

  2. condoleante acestei tari condoleante acestei famili cu respect si cu respect fata de aceasta tara romania va trasminte condoleanta celui presedinte condoleante poporului nord corean dumnezeu sal odihneasca an pace am fi mandri daca si poprul roman lar plange pe cacest om numit traian basescu care ne conduce tara

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger