AcasăNewsEnglezii riscă LIPSURI DE ALIMENTE, carburanți și medicamente dacă ies din UE...

Englezii riscă LIPSURI DE ALIMENTE, carburanți și medicamente dacă ies din UE fără acord

Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente dacă va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, eventualitate în care ar apărea blocaje în porturi şi ar fi reintroduse controale la graniţa cu Irlanda, potrivit unor documente oficiale obţinute de Sunday Times, scrie Reuters.

Dosarul despre care vorbim este clasat „oficial şi sensibil”, necesită aprobare de securitate din punctul de vedere al „nevoii de a fi cunoscut” și este remarcabil pentru că oferă cea mai completă evaluare a pregătirii Marii Britanii pentru un Brexit fără acord.

Estimările biroului premierului din Londra iau în considerare cele mai probabile şocuri ale unui Brexit fără acord şi nu variantele cele mai grave. Astfel, până la 85% dintre camioanele care folosesc principalele rute de traversare a Canalului Mânecii „ar putea să nu fie pregătite” pentru a trece prin vama franceză, ceea ce înseeamnă că perturbările din porturi ar putea dura până la trei luni înainte ca traficul să se îmbunătăţească.

Guvernul britanic mai consideră că la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vor fi probabil reintroduse controale, întrucât planurile actuale de evitare a acestora nu vor fi sustenabile. „Realizat în această lună de biroul primului ministru, sub numele de cod Operation Yellowhammer, dosarul oferă o imagine rară a planurilor efectuate de guvern pentru a evita prăbuşirea catastrofală a infrastructurii naţiunii”.

Regatul Unit să îndreaptă spre o criză constituţională şi un conflict cu Uniunea Europeană, întrucât premierul Boris Johnson a spus în repetate rânduri că va ieşi din blocul comunitar pe 31 octombrie fără un acord, dacă UE nu va accepta renegocierea Acordului. După peste trei ani în care Brexitul a dominat afacerile din UE, Bruxelles-ul a refuzat în repetate rânduri să redeschidă acordul de retragere, care include o poliţă de asigurare în continuare a liberei circulaţii la graniţa irlandeză, convenită în noiembrie de fostul premier Theresa May.

Johnson va susține la o întâlnire de săptămâna viitoare cu premierul francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel că Parlamentul nu poate opri Brexitul şi că un nou acord trebuie convenit, pentru a se evita ieşirea fără acord. Premierul este supus însă unor presiuni tot mai mari din partea politicienilor de toate orientările să împiedice o eventuală ieșire în dezordine din UE. Liderul laburist din Opoziție, Jeremy Corbyn, s-a legat în această săptămână să doboare guvernul Johnson, la începutul lui septembrie, pentru a amâna Brexitul.

Oponenţii Brexitului fără acord afirmă că acesta ar fi un dezastru pentru una dintre cele mai stabile democraţii occidentale. O ieşire dezordonată, spun aceştia, ar afecta creşterea economiei mondiale, ar provoca şocuri pe pieţele financiare şi ar slăbi poziţia Londrei de cel mai important centru financiar al lumii.

Susţinătorii Brexitului afirmă că chiar dacă ar fi turbulenţe pe termen scurt din cauza unui Brexit fără acord, economia va prospera dacă se va elibera de un experiment al integrării care a făcut ca Europa să rămână în urma Chinei şi a Statelor Unite.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc