AcasăNewsEnergia nucleară, în centrul atenției: s-a scumpit și uraniul!

Energia nucleară, în centrul atenției: s-a scumpit și uraniul!

Prețul uraniului a urcat la cel mai ridicat nivel de când invazia Rusiei în Ucraina a provocat convulsii pe piețele de mărfuri, în timp ce criza energetică europeană alimentează pariurile optimiste privind viitorul energiei nucleare.

Uraniul procesat,  cunoscut sub numele de „yellowcake”, a crescut cu 7% de la jumătatea lunii august, depășind 50 de dolari pe kilogram, un preț care nu a mai fost întâlnit când multe mărfuri au fost propulsate în primăvară de temerile legate de aprovizionare.

Mulți participanți pe piață se așteaptă ca uraniul să crească și mai mult, Bank of America prevăzând că va ajunge la 70 de dolari anul viitor.

Trecând peste creșterea bruscă declanșată de războiul din Ucraina, uraniul s-a tranzacționat ultima dată la astfel de niveluri în urmă cu un deceniu, potrivit UxC, o firmă de cercetare și analiză a pieței combustibililor nucleari.

La sfârșitul lunii trecute, Japonia a semnalat planurile sale de a accelera repornirea reactoarelor și de a explora construcția de noi centrale pentru prima dată de la dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.

La lui septembrie, California a decis să prelungească durata de viață a ultimei sale centrale nucleare în funcțiune, iar câteva zile mai târziu, Germania și-a pus centralele în standby pentru a continua să funcționeze, dacă este necesar, după sfârșitul acestui an.

Uraniul a fost în plină ascensiune în 2021, cu o creștere de peste 30%, investitorii mizând pe faptul că energia nucleară va deveni un element central al renunțării la combustibilii fosili și al electrificării economiei mondiale.

Legea americană de reducere a inflației a inclus credite fiscale pentru reactoarele existente, ceea ce va duce probabil la prelungirea duratei de viață a parcului de reactoare al țării.

În Coreea de Sud, politica privind energia nucleară a suferit o schimbare de direcție sub noua administrație Yoon Suk-yeol, care a preluat puterea în luna mai și dorește să extindă industria în loc să o elimine treptat.

Companiile miniere de uraniu listate la bursă au profitat de valul de optimism al investitorilor.

În Canada, acțiunile gigantului Cameco, al doilea mare producător de uraniu din lume, sunt aproape de un nivel record, după ce au crescut cu aproape 30% de la mijlocul lunii august.

Dar uraniul rămâne vulnerabil la o reducere a ofertelor din partea Rusiei, care este cel mai mare constructor de noi centrale nucleare la nivel mondial.

Această țară reprezintă doar 5% din producția mondială de uraniu, dar este responsabilă pentru mai mult de două cincimi din capacitatea activă de îmbogățire la nivel mondial, potrivit firmei de cercetare Berenberg.Pentru a crea un combustibil nuclear eficient, uraniul extras din mine trebuie transformat și apoi îmbogățit.

În august, cel mai mare miner de uraniu din lume, Kazatomprom(Kazahstan), și-a majorat obiectivul de producție pentru 2024, pe fondul așteptărilor privind o cerere mai mare de combustibil nuclear, în condițiile în care firmele de utilități încearcă să diversifice aprovizionarea cu energie în afara Moscovei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger