AcasăNewsEmil Racovita, omagiat de Google

Emil Racovita, omagiat de Google

Motorul de cautare Google aniverseaza astazi 145 de ani de la nasterea lui Emil Racovita.

Emil Racovita s-a nascut la Iasi in 1868. Cel care avea sa devina om de stiinta si-a petrecut copilaria la Suranesti, Vaslui. Emil Racovita a studiat la Iasi si i-a fost elev lui Ion Creanga si mai tarziu lui geologului Grigore Cobalcescu. Emil Racovita a continuat sa studieze la Facultatea de Drept din Paris, dupa dorinta tatalui sau. Insa, in acelasi timp  urma si cursurile Scolii de antropologie. Dupa obtinerea cu succes a licentei in drept, Emil Racovita se inscrie si la Facultatea de Stiinte din Universitatea Sorbona, Paris, dupa absolvirea careia (1891) lucreaza la laboratoarele Arago in cadrul statiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer. Acolo efectueaza o serie de scufundari la adancimea de 10 m cu un echipament clasic Siebe-Gorman, pentru a studia viata subacvatica.

Emil Racovita avea numai 25 de ani cand a fost ales membru al Societatii zoologice din Franta. Participa ca naturalist al Expeditiei antarctice belgiene (1897-1899) la bordul navei Belgica, condusa de Adrien de Gerlache. Ajunge in Chile si pe tarmurile stramtorii Magellan, unde efectueaza cercetari complexe asupra florei si faunei. In apropierea Tarii Palmer din Antarctica, expeditionarii descopera o stramtoare care a primit numele navei „Belgica” si cateva insule (una numita de Racovita insula Cobalcescu).

Inca din 1900, devine director-adjunct al Laboratorului Oceanologic „Arago” din Banyuls-sur-Mer, Franta. In 1920 a fost invitat ca profesor la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Cluj, unde a infiintat primul institut de biospeologie din lume. In august 1940, prin Dictatul de la Viena, Clujul a devenit parte a Ungariei, iar Emil Racovita se va muta la Timisoara, in timp ce Institutul Speologic va fi condus de prietenul sau elvetian (deci neutru) Alfred Chappuis. Dupa reintoarcerea nordului Transilvaniei ca teritoriu al Romaniei, se va intoarce la Cluj, dorind sa reorganizeze institutul, dar va muri inainte de a termina aceasta, la varsta de 79 de ani.

author avatar
Andra Nesu
795 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger