AcasăNewsEmil Boc, dispus sa creasca salariul minim cu 30 lei!

Emil Boc, dispus sa creasca salariul minim cu 30 lei!

Emil Boc

Premierul Emil Boc a transmis patronatelor si sindicatelor ca Guvernul analizeaza varianta cresterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece in lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii intre 700 lei si 1.000 lei.

Emil Boc

Potrivit calculelor efectuate de Guvern, reducerea fiscalitatii ar avea impact pentru aproximativ 600.000 salarii aflate in grila cuprinsa intre 700 lei si 1.000 lei. Discutia pe tema salariului minim a avut loc, marti, in cadrul sedintei Consiliului National Tripartit, din care fac parte reprezentanti ai Guvernului, ai patronatelor si ai confederatiilor sindicale. In discutii, sindicatele au solicitat insa cresterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.

Surse guvernamentale au declarat ca una dintre variantele analizate este ca pentru salarii cuprinse intre 700 lei si 1.000 lei sa fie eliminat doar impozitul pe venit, nu si contributiile de asigurari sociale, fara insa ca deocamdata sa fie stabilit o data clara de aplicare. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat in urma cu doua saptamani ca Guvernul negociaza cu FMI majorarea salariului de baza minim brut pe tara de la 670 lei la 700 lei, precizand ca discutii pe aceasta tema vor avea loc si cu organizatiile patronale.

Confederatia sindicala „Cartel ALFA” a aratat atunci ca intentia Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei incalca sensul ideii de „salariu minim”, acesta trebuind sa reprezinte o suma care sa acopere cheltuielile cosului zilnic si sa permita salariatilor sa se intretina.CNS „Cartel ALFA” mentioneaza ca o valoare reala a salariului minim, conform cosului minim calculat, respectiv 1.100 lei.

La sfarsitul lunii octombrie, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) a propus Guvernului adoptarea unei masuri legislative prin care angajatorii sa poata acorda stimulente salariale fara plata impozitului pe salarii pentru castigurile cuprinse intre 700 de lei si 1.000 de lei.

„In schimb, pentru stimulentele salariale respective se va plati CAS-ul aferent conform legii in vigoare. Propunerea ACPR se refera la salariile cuprinse intre 700 si 1.000 de lei, care ar putea fi majorate prin aceasta masura cu sume de la 100 la 300 de lei, ceea ce ar asigura o minima protectie a angajatilor cu salarii mici, afectati in mod serios de criza”, se arata intr-un comunicat transmis atunci de ACPR.

Adoptarea acestei propuneri ar descuraja acordarea de stimulente financiare in plic, la negru, si ar aduce beneficii atat mediului de afaceri, cat si angajatilor, prin incurajarea performantei si prin oferirea posibilitatii de recuperare a pierderilor salariale cauzate de criza, potrivit sursei citate.

Alianta considera ca acest sistem ar aduce, in plus, sume considerabile bugetului de stat, care ar incasa plata CAS-ului pentru cresterile salariale respective, sume pe care nu le colecteaza in prezent din cauza platilor la negru in anumite cazuri, situatie cauzata de fiscalitatea excesiva care apasa atat pe angajator, cat si pe angajat.

In urma cu un an, Guvernul a decis cresterea salariului minim de la 600 lei la 670 lei, tot in urma negocierilor cu FMI, premierul Emil Boc aratand atunci ca majorarea acopera in fapt nivelul inflatiei pe 2009 si 2010.

 

author avatar
Ciprian Purice
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger