AcasăNewsElvetia colcaie de spioni rusi

Elvetia colcaie de spioni rusi

Misiunea permanenta rusa pe langa ONU din Geneva

Peste un sfert din diplomatii Federatiei Ruse acreditati in Elvetia sunt spioni, potrivit unei evaluari confidentiale realizata pentru Consiliul Federal.

Misiunea permanenta rusa pe langa ONU din Geneva

In ultimul sau raport de securitate, Consiliul Federal Elvetian, organism guvernamental, avertiza deja cu privire la aceasta situatie fara insa a numi explicit tara. Dar la aceasta evaluare confidentiala au avut acces jurnalisti de la Le Matin Dimanche si

SonntagsZeitung iar ancheta celor doua saptamanale arata ca este vorba de Rusia. Serviciul de informatii al Confederatiei Helvetice (SRC) a  detectat agenti ai serviciilor de informatii ruse cu pasaport diplomatic care sunt repartizati intre ambasada Rusiei la Berna si consulatele din Zurich, Lausanne si Geneva. Dar cea mai mare parte a activitatii de spionaj ar avea loc la Geneva, unde se concentreaza un numar mai mare de emisari ai Kremlinului decat la Berna, si in special la Misiunea Diplomatica rusa pe langa ONU si la alte organizatii internationale. Mai multe operatiuni de spionaj rus s-au derulat in Elvetia in ultimele luni, vizand in special laboratorul de la Spiez si Agentia mondiala antidoping. Laboratorul de la Spiez a participat la analizele agentului neurotoxic cu care a fost otravit fostul spion GRU Serghei Skripal in Marea Britanie, Londra acuzand direct Moscova ca se afla in spatele acestei operatiuni. Departamentul Federal pentru afaceri Externe l-a chemat pe ambasadorul Rusiei  si a cerut ”incetarea imediata a activitatilor de spionaj pe teritoriul elvetian”. De partea sa, ambasada rusa la Berna a calificat raportul drept ”inventii”.

author avatar
Andrei Coman
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger