AcasăNewsEl e romanul care ar putea conduce lumea

El e romanul care ar putea conduce lumea

Romanul de etnie maghiara Albert Laszlo Barabasi ar putea conduce intreaga lume prin puterea pe care i-o confera „teoria retelelor”.

S-a nascut in Carta, Harghita, la 30 mai 1967 si a absolvit Facultatea de Fizica din Bucuresti, dupa care a ajuns la Universitatea Northeastern din Boston, unde se ocupa de experimente ale teoriei graficelor. In 1999, a introdus „modelul Barabasi Albert”, care explica dezvoltarea sistemelor de tip retea in mediul social, tehnologic, in natura, plecand de la studiul conexiunilor telefoanelor mobile si ale comunicarii intre membrii unei „comunitati online”.

Calculeaza nevoile a milioane de oameni

Comportamentul uman – ce vrem in mod repetitiv si in ce imprejurari – sta la baza economiei de piata, iar Barabasi studiaza miscarile zilnice a milioane de consumatori, putand prezice incotro se indreapta nevoile lor, prezicere care are o acuratete de peste 93%. Stabilind proprietatile matematice ale diverselor retele, din orice domeniu – social, industrial, bancar, tehnologic, politic, medical  etc – Barabasi poate calcula spre ce „punct preferential” se dezvolta o retea, in ce rata de crestere si daca acel „nod de atractie” poate sustine greutatea retelei sau o  destabilizeaza. Aplicabilitatea modelului sau matematic este nelimitata. Conform unui profil facut de Alternative Media, Barabasi, daca s-ar afla la varful unui guvern mondial, ar putea „butona” intregul sistem socio-politic-medical-financiar, astfel incat sa actioneze ca un unic organism, fara dizarmonii interne. Nu ca acestea nu s-ar putea ivi, ci pentru ca un simplu grafic dupa modelul sau matematic ar arata precis punctele slabe, care ar putea fi prevenite cu masuri potrivite.

author avatar
Adina Mutar
1.110 afisari

2 COMENTARII

  1. ,Teoria GRAFELOR ( nu graficelor); am studiat-o in 1971 la I Politehnic Cluj-Napopca- Cercul de Analiza matematica

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger