AcasăNewsEi sunt vinovati pentru criza economica mondiala

Ei sunt vinovati pentru criza economica mondiala

Alan Greenspan, Bill Clinton, Ronald Reagan si Margaret Thatcher au aprins ”fitilul” crizei economice actuale

Cea mai grava criza economica de dupa Al Doilea Razboi Mondial nu ar fi avut loc fara complicitatea liderilor lumii si a bancherilor. Un glob intreg sufera acum – populatia, nu marii bogatasi- din cauza deciziilor voit gresite ale lui Clinton, Reagan si Tatcher.

Alan Greenspan, Bill Clinton, Ronald Reagan si Margaret Thatcher au aprins ”fitilul” crizei economice actuale
Bill Clinton
Ronald Reagan
Margaret Thatcher

Analistii economici sustin ca lacomia oamenilor si pofta de castiguri sau credite facile a determinat criza actuala, dar putini sunt cei care spun cine a dirijat aceasta pofta spre colaps. Analistii citati intr-un recent articol de publicatia The Guardian sustin ca adevaratii vinovati au nume si prenume si au ocupat functii de prim rang in ierarhia politica si bancara mondiala.  Acestia sunt Alan Greenspan, fost sef al Rezervelor Federale ale SUA, Bill Clinton si Ronald Reagan, fosti presedinti ai SUA, precum si fostul premier al Marii Britanii, Margaret Tatcher.

Pofta de bani creata artificial

Alan Greenspan a tinut la un nivel foarte scazut dobanzile Fed, iar bancile din SUA, incurajate de acest fapt, au tentat cetatenii cu imprumuturi foarte ieftine, cu dobanzi de cateva procente pe an, oferind uneori si trei credite ipotecare pentru aceeasi casa lasata ca garantie. Efectul? Criza de subprime dinSUA, exportata in Europa si in lume, a generat falimente bancare in lant, fiind primul semn al crizei pe care o parcurgem acum.

Politica de dragul bancherilor

La randul sau, Bill Clinton a abrogat Glass-Steagall Act, care prevedea  separarea completa a bancilor de investitii de cele de retail.  A fost abrogat si Community Reinvestment Act, fapt ce a permis bancilor sa acorde facilitati clientilor care nu mai putea plati imprumuturile. Acestia s-au indatorat si mai mult, fara a mai putea plati ratele, iar bancile n-au mai putut vinde casele gajate, pentru ca nu au mai avut cui.  ”Sapand” mai adanc, analistii au aflat ca acelasi comportament l-au avut bancile si pe vremea  lui Ronald Reagan (SUA) si a lui Margaret Tatcher (Marea Britanie), cei doi luand masuri de protectie pentru banci in defavoarea industriei. Cetatenii americani si britanici au fost imbiati tot cu credite ieftine, in vreme ce sectorul industrial, care putea aduce plusvaloare, a stagnat. Multi dintre cei indatorati inca mai platesc rate la imprumuturi luate in urma cu 20-25 de ani.

author avatar
Adina Mutar
866 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger