AcasăNewsEi sunt cei mai periculoşi oameni din lume

Ei sunt cei mai periculoşi oameni din lume

Abubakar Shekau

Fostul ider ISIS, Abu-Bakr al Baghdadi, temutul traficant de droguri  Joaquin  “El Chapo” Guzman sau  mafiotul irlandezo-american James „Whitey”Bulger – toţi  au fost printre cei mai căutaţi infractori la nivel global. În noua listă „Most wanted” , FBI publică lista celor 10 cei mai periculoşi fugari.

Abubakar Shekau

Prima persoană este Abubakar Shekau, un militant nigerian, devenit liderul grupului Boko Haram în 2009. Shekau a fost conducătorul unui “război sfânt” împotriva armatei, poliţiei şi civililor din ţară, de o brutalitate fără precedent. Printre altele, el  este acuzat de răpirea a 276 de fete dintr-o şcoală din Chibok.

Abi Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi
Ayman al-Zawahiri

Pe poziţia a doua se găseşte Abi Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi –  este noul lider al ISIS şi  nu va aştepta prea mult până să ocupe locul lăsat liber de al-Baghdadi în topul celor mai căutaţi terorişti şi criminali. Urmează Ayman al-Zawahiri: născut în 1950 într-o familie înstărită din Egipt, Zawahiri a studiat medicina înainte să se implice în mişcarea radicală islamistă din ţară. Capturat şi torturat în mod frecvent în ţara sa natală, Zawahiri a fugit în Pakistan unde i-a asistat pe luptătorii mujahedini în respingerea invadatorilor sovietici. Acolo l-a întâlnit pe Osama bin Laden împreună cu care a fondat al-Qaida, organizaţia teroristă pe care o conduce după moartea partenerului său.

Ibrahim Dawood

Locul patru pe listă este ocupat de  Ibrahim Dawood. Dat în urmărire chiar şi de ONU, indianul de 63 de ani – considerat ca fiind coordonatorul unor atacuri cu bombă în Mumbai în 1993 care s-au soldat cu moarte a peste 250 de persoane – şi-a construit imperiul de milioane de dolari prin extorsiune, blat la meciuri oficiale de cricket şi trafic de droguri.

Ovidio Guzman

Top 5 se încheie cu Ovidio Guzman: este fiul lui Joaquin Guzman şi este cunoscut sub numele de „micul Chapo” sau „Chapito”. Guzman jr. şi-a urmat tatăl în „afacerea” familiei, devenind unul dintre cei mai importanţi traficanţi de droguri din oraşul mexican Culiacan. Lista continuă cu „cel mai căutat om din Asia”, Tse Chi Lop, un canadian de origine chineză, conducătorul celei mai mari grupări de trafic de droguri, formată din cinci triade. Grecul Vassilis Paleokostas (hoţ şi răpitor), mafiotul Matteo Messina Denaro (Sicilia), hackerii grupării Guccifer 2.0 (mulţi ruşi, aparţinând de GRU, agenţia militară de informaţii a Rusiei) şi Felicien Kabuga (căutat de tribunalul internaţional pentru rolul său în genocidul din Rwanda din 1994, în care au pierit peste 800 000 de bărbaţi, femei şi copii) completează lista nelegiuţilor planetei.

Radu Jacotă

author avatar
National
1.378 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger