AcasăNewsEi sunt “Dumnezeii” Justitiei din Romania

Ei sunt “Dumnezeii” Justitiei din Romania

Conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a reunit, ieri, pentru a extrage componenta noilor completuri de 5 judecatori in materie penala si in materie civila pentru urmatorul an. Ei sunt judecatorii supremi care vor da verdictele inatacabile in Romania, cu alte cuvinte “Dumnezeii” Jusitiei.

Livia Stanciu si Ionut Matei vor conduce completurile de cinci judecatori in materie penala, iar Cristina Iulia Tarcea le va prezida pe cele in materie civila

Sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a tras la sorti, din patru boluri distincte, numele magistratilor care vor forma cele doua completuri de cinci judecatori in materie civila si cele doua in materie penala.

Au decis soarta lui Radu Mazare, Monicai Iacob Ridzi, lui Gigi Becali si a lui Adrian Nastase

Astfel,  titularii primului complet de cinci judecatori in materie penala sunt Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Madalina Alexandrescu si Stefan Pistol. Acest complet va fi condus de vicepresedintele ICCJ, judecatorul Ionut Matei. Numele judecatorului Rodica Cosma a devenit cunoscut in spatiul public la jumatatea acestui an, cand DNA a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari cu privire la acest magistrat, intrucat, aratau reprezentantii parchetului, nu a tinut cont de o serie de probe ale procurorilor atunci cand a respins propunerea de arestare a edilului Constantei, Radu Mazare. Totodata, Cosma este si unul dintre cei trei magistrati care a decis condamnarea Monicai Iacob Ridzi la cinci ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, in dosarul manifestarilor organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului. Numele celui de-al doilea judecator din acest complet – Mariana Ghena – este legat de dosarul „Valiza”, ea hotarand, in prima instanta, condamnarea la inchisoare la trei ani cu suspendare a finantatorului echipei Steaua, Gigi Becali, in timp ce ceilalti membri ai completului din care a facut parte au dispus achitarea acestuia. Al treilea membru al completului, judecatoarea Anca Madalina Alexandrescu, a promovat la ICCJ in acest an, de la Curtea de Apel Bucuresti, instanta in cadrul caruia a decis, alaturi de alti doi magistrati, condamnarea la un total de 34 de ani de inchisoare a oamenilor de fotbal din dosarul „Transferurilor”. Ultimul membru al primului complet de cinci judecatori in materie penala, Stefan Pistol, este cel care, alaturi de colegele sale Ioana Bogdan si Cristina Rotaru, l-a condamnat pe deputatul Gheorghe Coman, zis si „deputatul auto”, la un an de inchisoare cu executare, dupa ce parlamentarul a fost prins in flagrant in timp ce primea 3.100 de lei de la o persoana din conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Buzau, careia ii promisese ca o va mentine in functie. Acest prim complet penal va fi condus de vicepresedintele ICCJ, judecatorul Ionut Matei, al carui nume este legat de mai multe dosare celebre. Astfel, el a facut parte din completul care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare, in dosarul „Trofeul calitatii”. Tot Matei s-a pronuntat in dosarele „Valiza” si cel al schimbului de terenuri cu MApN, condamnandu-l pe Gigi Becali la cate trei ani de inchisoare cu executare, precum si in dosarul de trafic de persoane si acte sexuale cu minori al lui Gregorian Bivolaru, care a primit o pedeapsa de sase ani de inchisoare. In urma tragerii la sorti, s-au stabilit si magistratii supleanti ai acestui complet, care vor fi Valentin Horia Selaru, Iulian Ilie Dragomir, Simona Daniela Encean si Gheorghe Aurel Ilie.

Livia Stanciu, presedinta de complet

Cel de-al doilea complet de cinci judecatori in materie penala va fi consitutuit din magistratii Angela Dragne, Luciana Mera, Luminita Zglimbea si Ioana Bogdan. Acesta urmeaza sa fie condus de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu. Judecatorul Angela Dragne este membru al ICCJ din 2006, ea fiind cea care a decis, alaturi de alti doi magistrati, achitarea lui Adrian Nastase in dosarul „Matusa Tamara”. Tot ea a facut parte si din completul de noua judecatori care a dispus eliberarea lui Marius Locic si a lui Florin Costiniu, acuzati la acea vreme in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu. Achitarea lui Nastase in dosarul „Matusa Tamara” a decis-o si judecatoarea Livia Luminita Zglimbea. Ea este cea care dispus mentinerea in arest preventiv a senatorului PSD Catalin Voicu, in urma cu patru ani. Zglimbea a facut parte si din Biroul Electoral Central pentru referendumul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, din 2007. Luciana Mera, judecator care a promovat anul trecut de la CAB la ICCJ, este cea care a dispus, intre altele, lasarea in libertate a lui Marius Locic, Ioan Crestin si a altor sapte persoane, in dosarul fraudelor bancare. Judecatoarea Ioana Bogdan a promovat la instanta suprema in 2010. Intre dosarele sonore judecate de ea se afla si „Trofeul Calitatii”, in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Presedintele acestui complet este judecatorul Livia Stanciu, presedintele ICCJ. In cazul in care unul dintre cei patru membri titulari ai completului nu vor putea prezida, locul lor va fi luat de supleanti, care s-a decis ca vor fi judecatorii Rodica Aida Popa, Silvia Cerbu, Ana-Maria Dascalu si Francisca Maria Vasile. In materie civila, primul complet va fi format din magistratii Alina Sorinela Macovei, Raluca Moglan, Minodora Condiu, Simona Marcu Camelia, iar presedintele acestuia va fi Cristina Iulia Tarcea. Supleantii titularilor acestui complet vor fi judecatorii Mirela Visan, Aurelia Rusu, Mihaela Paraschiv, Carmen Tranica Teau, Mariana Carstocea, Carmen Sarbu si Gheorghita Lutac. Cel de-al doilea complet de cinci judecatori in materie civila va fi prezidat tot de judecatorul Cristina Iulia Tarcea, iar ceilalti patru membri sunt Doina Popescu, Paula Pantea, Marioara Isaila si Viorica Trestianu. Supleantii acestora urmeaza sa fie magistratii Florentin Dragut, Cretu Dragu, Elena Carmen Popoiag, Cosmin Horia Mihaianu, Ileana Izabela Dolache, Viorica Nastasie si Luiza Maria Paun.

author avatar
Nicole Ionescu
4.850 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger