AcasăNewsEgiptul, in prag de razboi

Egiptul, in prag de razboi

Aparare. Militarii egipteni au masat trupe si tehnica militara in fata sediului Garzii Republicane

Prezicerea presedintelui rus Vladimir Putin se adevereste. Ciocnirile sangeroase intre suporterii si opozantii fostului presedinte Mohammad Morsi, precum  si intre armata egipteana si reprezentantii Fratilor Musulmani, s-au soldat cu peste 40 de morti si numerosi raniti.

Protest. Militantii pro-Morsi instiga la revolte si la lupta impotriva armatei egiptene

La doar cateva zile dupa ce fostul presedinte Mohammad Morsi a fost pus la „pastrare” de catre armata egipteana, cetatenii pro sau contra fostului regim au transformat mitingurile lor in adevarate lupte de strada. Reprezentantii armatei egiptene au precizat, ieri, intr-o publicatie a statului, ca „teroristi inarmati” au atacat sediul Garzii Republicane din Cairo. Militarii sustin ca s-au vazut nevoiti sa riposteze cu armele. Potrivit Fratilor Musulmani, in acest incident au pierit peste 40 de sustinatori ai lui Morsi, in vreme ce armata a anuntat moartea unui ofiter si ranirea grava a zeci de recruti. Practic, la Cairo au loc lupte de strada si se configureaza tot mai mult imaginea unui razboi civil, ca in Siria, mai ales ca Fratii Musulmani cer razbunare.

Aliatii armatei se retrag

Aparare. Militarii egipteni au masat trupe si tehnica militara in fata sediului Garzii Republicane

Si a mai aparut o problema in masura sa ingrijoreze actuala putere, spirijinta (si condusa) de armata. Din cauza uciderii celor peste 40 de protestatari, partidul islamist ultra-conservator Nour, care a sprijinit actiunea armatei impotriva lui Morsi, a anuntat ca se retrage de la negocierile pentru formarea unui guvern interimar. Nour a decis sa protesteze astfel fata de ceea de a numit „masacrul Garzii Republicane”.

Fratii Musulmani instiga la revolta

Unii manifestanti demonstrau cu grenade de plastic în mana

Fratii Musulmani au facut apel, ieri, la revolta, dupa ce armata a lansat tiruri in timpul unei manifestatii de sustinere a fostului presedinte Mohamed Morsi. Partidul Justitiei si Libertatii (PLJ), organismul politic al Fratilor Musulmani, a facut apel, intr-o declaratie scrisa, la „revolta marelui popor al Egiptului fata de cei care incearca sa-i fure revolutia cu tancurile”. De asemenea, PLJ cere comunitatii internationale sa intervina pentru a impiedica „aparitia unei noi Sirii in lumea araba”. De fapt, ei chiar asta si vor, pentru a prelua, de data aceasta deplin, puterea in Egipt.


author avatar
Arpad Dobre
436 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger