AcasăNewsEfectul Orban: Populația, din nou la cozile ceaușiste

Efectul Orban: Populația, din nou la cozile ceaușiste

România are cel mai mic număr de bugetari din UE

Funcționarii publici atrag atenția că reorganizările și reducerile de personal din ministere vor avea consecințe dezastruoase. Deficitul acut de angajați din sistem va conduce la apariția listelor de așteptare pentru cetățeni la obținerea avizelor, autorizațiilor și la rezolvarea oricăror probleme în instituțiile publice.

România are cel mai mic număr de bugetari din UE

Decizia Guvernului Orban de a reduce numărul funcționarilor publici va lovi direct în populație, avertizează conducerea Sindicatului Național al Funcționarilor Publici. Deficitul de personal deja existent în multe sectoare se va agrava, astfel că cetățenii vor fi trecuți pe liste de așteptare la orice solicitare adresată instituțiilor publice. ”Reorganizările acestea afectează și funcționarii publici, dar și contribuabilii, pentru că în momentul în care discutăm de reduceri de personal în zone sensibile, unde avem deja deficit de personal, cel care va suferi în mod deosebit va fi contribuabilul. De exemplu la Finanțe există deficit de personal și a fost recunoscut acest aspect chiar de actualul ministru Cîțu, pe vremea când era în Opoziție. Și de aceea durează atât de mult rambursările de TVA, controalele se fac destul de greoi din cauza acestei supraîncărcări la nivel de individ și contribuabilii sunt supărați, bineînțeles, dar supărarea lor se îndreaptă împotriva funcționarilor, nu împotriva celor care iau astfel de decizii. Politicienii vin și pleacă, dar noi rămânem cu administrația publică, iar ei au un motiv de campanie electorală. Cel mai mult are de suferit contribuabilul pentru că nu mai putem asigura calitatea serviciului public. Din ce în ce mai mult, campanile electorale se bazează pe funcționalitatea statului. Păi dacă funcționalitatea statului este importantă, haideți să vedem ce facem pentru ca aceste instituții publice să funcționeze. Nemulțumirea va fi nu numai pentru funcționarii care pleacă, dar și pentru cei care rămân în sistem, pentru că vor fi încărcați cu o activitate mult mai mare și la evaluare se va demonstra că nu pot face față. Și contribuabilii vor fi nemulțumiți atunci când vor solicita de la instituțiile publice anumite servicii și vor fi puși pe lista de așteptare, pentru că va fi o listă de așteptare pentru fiecare solicitare. Că vorbim de rambursări de TVA, că vorbim de avize, de autorizații, va exista o listă de așteptare”, ne-a declarat Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP).

Sebastian Oprescu: ”Când vrei să faci un om ineficient îi dai foarte mult de muncă”

Instituții publice cu trei angajați

Conducerea SNFP arată că există, în acest moment, instituții publice în teritoriu care funcționează la cota de avarie, reorganizarea venind și peste blocarea posturilor din ultimii ani. ”Ordinul a fost ca fiecare minister să prezinte un plan de reorganizare care să ducă la o diminuare a cheltuielilor de personal. ANAF-ul are deficit de personal pentru că posturile au fost blocate, iar din sistem au plecat mulți, iar acum urmează să disponibilizeze alți 2.000 de angajați. La Protecția Consumatorilor, în județele Galați și Brăila, există doar trei angajați, și nu putem vorbi despre o eficiență în ce privește asigurarea protecției consumatorului în mod real. Salariile mici din sistem i-au determinat pe funcționari să plece la privat sau în alte instituții, iar posturile vacante au fost blocate. Reorganizările și reducerile de personal ar fi posibile doar cu o singură condiție, să se înlocuiască resursa umană cu o informatizare a sistemului. Atâta timp cât nu avem sistemul unic informatic este practic imposibil să satisfacem contribuabilul cu un număr mai mic de personal din diferitele instituții publice. Până în momentul de față nu a existat o consultare cu organizațiile sindicale când s-a discutat despre reorganizare sau disponibilizare, deși legea spune că suntem parteneri sociali. Trebuie să te consulți ca să te conectezi la realitățile instituționale, dacă nu faci acest lucru cu siguranță toată reforma aceasta instituțională nu poate avea ca deznodământ decât ceva negativ”, a mai precizat președintele SNFP, Sebastian Oprescu.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
722 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger