AcasăNewsEfectul diurnei. Soldații români se bat pentru un loc în Afganistan

Efectul diurnei. Soldații români se bat pentru un loc în Afganistan

Militarii din Afganistan vor avea un venit de 4.200 euro pe lună

Majorarea diurnei pentru militarii care desfășoară misiuni în teatrele de război a provocat o concurență și mai acerbă pentru un loc în Afganistan și Irak. Deși sunt conștienți că riscurile de a-și pierde viețile este enorm, soldații români consideră că avantajele financiare sunt mai importante.

Militarii din Afganistan vor avea un venit de 4.200 euro pe lună

Diurnele acordate militarilor, jandarmilor și polițiștilor români care desfășoară misiuni internaționale, în teatre de război ori misiuni de pace, au fost actualizate, ajungând la același nivel cu cel al sumelor primite de personalul din statele aliate României. Astfel, militarii care participă în teatrele de război vor ajunge să încaseze suma de 140 de euro pe zi. ”Adoptarea Hotărârii de Guvern a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuși aceștia crescând. În situația în care partenerii externi sau structurile aliate care coordonează misiunile nu asigură drepturile polițiștilor, jandarmilor sau militarilor români, aceștia vor beneficia de drepturile decontate de către statul român”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne. ”Toți care ne-am oferit voluntari pentru a merge în Afganistan am făcut-o pentru bani, bineînțeles. Suma care se va acorda acum este foarte mare comparativ cu cele care se încasau în urmă cu doi-trei ani. Cu toții știm ce riscuri sunt, practic, de când ieși din bază, poți muri în orice clipă, dar ne-am asumat acest lucru”, ne-a declarat Ionuț Tudorache, militar român.

Majorare uriașă

Ultima modificare a diurnei militarilor s-a produs în 2018, când Ministerul Apărării a egalizat sumele pentru toate categoriile de personal. ”Legea nr. 121/2011 prevede că drepturile de hrană, diurnă, cazare, recreere, facilitarea legăturii cu familia  și transport ale personalului civil și militari participant la misiunile și operațiile prevăzute în același act normative, se stabilesc prin hotărâre de guvern. Hotărârea nr. 1086/2004 (nepublicată in Monitorul Oficial), stabilește cuantumuri diferite ale diurnei în valută, în funcție de categoria de personal, ceea ce duce la unele discriminări de tratament juridic pentru personal angajat aflat în situații similare”, se arăta în nota de fundamentare a MapN. Potrivit modificărilor legislative din 2018, personalul participant la misiunile și operațiile din teatrele de război beneficiază de diurnă în valută în cuantum de 45 de euro/zi/persoană, care nu include cheltuieli de hrană, calculate la data părăsirii teritoriului național și până la data intrării în țară după executarea misiunii sau operației. ”În raport cu gradul de risc existent în zona de desfășurare a misiunilor și operațiilor sau în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, ministrul apărării naționale poate aproba majorarea cu până la 100% a valorii diurnei de care beneficiază personalul. Hrana și cazarea sunt asigurate de unitățile care îi trimit pe angajații MApN în misiuni, în baza acordurilor/înțelegerilor încheiate între autorități. În lipsa unor acorduri/înțelegeri tehnice, personalul beneficiază de o alocație valorică de hrană de 20 euro/zi/persoană și o indemnizație de cazare potrivit actelor normative în vigoare privind unele drepturi și obligații ale personalului militar roman trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. În cazul celor care execute misiuni în afara locului/localității de dislocare, alocația valorică va fi suplimentată cu 5 euro/zi/persoană. Alocația valorică de hrană prevăzută la alin. (3) poate fi majorată cu până la 100%, în funcție de evoluția prețurilor din zona de dislocare, cu aprobarea ministrului apărării naționale. Cu prilejul zilelor festive naționale, personalul beneficiază de drepturi suplimentare de hrană, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale. Pentru perioadele de recreere și facilitarea legăturii cu familia, personalul va avea alocată suma de 1 euro/zi/persoană”, se arată în modificarea legislativă din 2018.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.617 afisari

4 COMENTARII

  1. Cheltuieli inutile cu militarii ( doar diurna este de de peste 200 milioane lei vechi/ luna / om, in conditii in care au hrana si cazarea gratuite, si mai primesc in tara solde de cca.100 milioane lei vechi / luna / om ) !!!

  2. Inainte de bani gandeste-te la cei care post-traumatic nu mai sunt ei, la cei fara picioare si la cei ce au murit.

    • Cred ca ar fi mai bine sa ne gandim ca, militarii sant MERCENARI si nu au ce sa caute acolo ,avantajele sant pentru AMERICANI in acest caz toate platile ar trebui facute de americani .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger