AcasăNewsEfectul deratizării ucigașe: ministrul Sănătății se răzbună pe coafeze!

Efectul deratizării ucigașe: ministrul Sănătății se răzbună pe coafeze!

Noul ministru al Sănătății, Victor Costache, s-a supărat pe saloanele de coafură și de înfrumusețare. În urma decesului celor doi copii și a mamei unuia dintre ei după operațiunea de dezinsecție și deratizare din Timișoara, acesta a emis un ordin prin care obligă firmele de dezinsecție și cofezele să obțină certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică.

Foarte multe saloane de înfrumusețare și coafură s-ar putea închide

Micile afaceri din saloanele de coafură au primit o lovitură cruntă de la noul șef al Ministerului Sănătății. Pe principiul ”unde dai și unde iese cuiul”, ministrul a emis un ordin prin care supune acelorași proceduri firmele de deratizare și saloanele de înfrumusețare și coafură. Vizate și așa de controalele direcțiilor de sănătate publică, pentru respectarea unor norme de igienă foarte stricte, coafezele, care reușesc cu greu să supraviețuiască impozitelor grele pe veniturile destul de modeste, trebuie să se pregăteacă să întocmească documente costisitoare și să mai și plătească taxe către DSP-uri. Astfel, documentaţia necesară pentru obținerea notificării pentru certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică este compusă din certificat de urbanism,    schiţă de amplasare în zonă, cu menţionarea vecinatăților imediate (distanţe de la perimetru la vecini), întocmită de personal de specialitate, schiţă de detaliu din care să reiasă circuitele funcţionale, destinația spațiilor și suprafeţele acestora, după caz. Totodată, coafezele trebuie să obțină și un memoriu tehnic privind descrierea obiectivului și a activității care se desfașoară sau se va desfășura în acesta, precum și dovada achitării tarifului de certificarea conformităţii, în valoare de 200 lei.

Școlile, neinteresante pentru ministru

”Având în vedere faptul că activitățile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație nu sunt prevăzute ca activități care necesită autorizare sanitară/certificare a conformității cu normele de igienă şi sănătate publică și ținând cont de impactul asupra sănătății populației al acestei activități, prin prezentul Ordin se propune ca aceste activități să fie supuse obligatoriu procedurii de certificare a conformității cu normele de igienă şi sănătate publică. Totodată, se propune ca activitățile de coafură și alte activități de înfrumusețare să fie supuse obligatoriu procedurii de certificare a conformității cu normele de igienă şi sănătate publică și să nu mai facă obiectul procedurii de autorizarea sanitară a funcţionării în baza declaraţiei pe propria răspundere”, se arată în referatul de aprobare a ordinului. Curios este faptul că, până acum, pentru aceste activități era prevăzută în lege autorizarea sanitară a funcţionării în baza declaraţiei pe propria răspundere. La fel ca și în celelalte 74 de activități, pentru care ministrul Sănătății nu a considerat că este obligatorie certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică. Printre acestea se regăsesc toate activitățile de învățământ, activitățile de asistență medicală, inclusiv cea stomatologică, restaurantele și toate serviciile de alimentație, precum și activitățile de îngrijire zilnică pentru copii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.038 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger