AcasăNews„Efectul Coandă”, aplicat în Dubai. Transport SF - vehicule aeriene pentru turiști!

„Efectul Coandă”, aplicat în Dubai. Transport SF – vehicule aeriene pentru turiști!

Autoritățile din Dubai se pregătesc să treacă la un nou nivel al transportului public. O rețea de poduri electrice va împânzi orașul, aflat în topul destinațiilor turistice preferate ale românilor. Vehiculele aeriene vor fi disponibile turiștilor cât de curând, dau asigurări oficialitățile, încurajate de semnarea unui contract cu colosul britanic Beemcar.

RTA, Autoritatea Rutieră de Transport din Dubai, va dezvolta împreună cu Beemcar „autobuze” fără șofer care vor asigura transport aerian în metropola din EAU. Sistemul este descris ca fiind un mixt între „metrou aerian” și „teleschi”, în fond un sistem de poduri electrice prin care patru pasageri pot călători cu viteze de până la 50 de kilometri pe oră între diverse zone din cele mai aglomerate cartiere ale orașului.

„Păstăile” zburătoare gândite pentru fluidizarea traficului rutier în Dubai vor fi suspendate pe grinzi din carbon înălțate la minimum 7,5 metri deasupra solului și care vor rămâne în poziție orizontală pe toată distanța de parcurs pentru a asigura un „stomac calm” pasagerilor. Dubaiul speră să dea marea lovitură cu acest sistem de transport – targetul este de până la 20.000 de pasageri pe oră „plimbați” cu „păstaia zburătoare”.

Aventura la care s-au înscris emirii face parte din planurile ambițioase ale Dubaiului, care urmărește ca 25% din călătoriile prin oraș să se realizeze prin transport fără șoferi până în anul 2030! În paralel, se încearcă dezvoltarea unor sisteme alternative de transport precum taxiuri aeriene autonome.

„Rețeaua noastră oferă o serie de beneficii, cum ar fi sustenabilitate și economie de spațiu în raport cu infrastructura de transport la sol. Un astfel de sistem de transport este destinat orașelor dense”, a declarat CEO-ul Beemcar, Robin Brownsell. Până acum nu s-a stabilit un preț pentru investiția din Dubai, însă cum banii nu reprezintă o problemă în zonă este de așteptat ca proiectul să demareze la capacitate maximă.

Ambițiile sunt uriașe, iar rivalitățile regionale, pe măsură. De exemplu, arată CNN, americanii de la SkyTran urmăresc să furnizeze rețele aeriene Abu Dhabi, emiratul învecinat cu Dubai. Abu Dhabi vrea un sistem de transport aerian pentru de la SkyTran pentru a deservi parcurile tematice de pe insula Yas.

CNN vorbește despre domeniul vehiculelor de transport public rapid că ar fi datând din urmă cu câteva decenii, dar nu face absolut nicio referire la părintele acestei idei. În realitate, cel care a deschis drumul este Henri Coandă, marele inventator român. „Efectul Coandă” i-a fost prezentat și lui Nicolae Ceaușescu, însă dictatorul a ales, într-un final, să investească în metrou, fiind prea speriat de transportul tubular propus de Coandă (pasageri duși la destinație cu viteze de sute de kilometri pe oră, experiment aplicat cu succes la Măneciu, în Prahova).

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.426 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger