AcasăNewsEfectele schimbarilor climatice asupra Romaniei: Desertificari pronuntate, teritorii sub ape, fenomene meteo...

Efectele schimbarilor climatice asupra Romaniei: Desertificari pronuntate, teritorii sub ape, fenomene meteo extreme!

Un documentar realizat de Fundatia Terra Mileniul III în cadrul proiectului „Adaptation to climate change” avertizeaza asupra efectelor dezastruoase pe care le vor avea schimbarile climatice asupra Romaniei. Tara noastra se va confrunta in cateva zeci de ani cu desertificari pronuntate, teritorii sub ape, fenomene meteo extreme si disparitia unor specii de animale si plante. Nivelul Marii Negre ar putea creste alamant, ceea ce ar duce la disparitia Deltei Dunarii si inundarea unor orase precum Braila, Tulcea, Galati si Sulina.

Concluzia specialistilor este ca romanii trebuie sa ia masuri pentru a se adapta la schimbarile climatice, ale caror efecte sunt din ce in ce mai vizibile pe teritoriul tarii noastre.

Una din marile amenintari este seceta. Romanii care vor resimti cel mai acut acest fenomen sunt agricultorii, in special cei care fac o agricultura de subzistenta si care se vor confrunta cu absenta precipitatiilor. Masurile de adaptare in acest domeniu ar trebui sa includa studii despre plantele rezistente la seceta, in asa fel incat sa se stie ce culturi sunt mai rentabile si cum sa fie realizata rotirea culturilor, dar si investitii in sisteme de irigatii performante.

„Rezultatele modelelor agrometeorologice, in functie de evolutia scenariilor schimbarilor climatice, arata pentru perioada 2020-2050 o descrestere a cantitatilor de precipitatii cu cel putin 20%, in special pentru regiunile din sud-estul, sudul si estul teritoriului agricol al Romaniei, regiuni care sunt deja cunoscute ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de seceta, ce afecteaza in proportie de 50% din an sistemul agricol la nivel national si in peste 90% din an sudul tarii”, a spus Dr. Elena Mateescu din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, potrivit adevarul.ro

922 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger