AcasăNewsEduard Hellvig: ”Daca sunt incompatibil cu ceva, sunt incompatibil cu politia politica“...

Eduard Hellvig: ”Daca sunt incompatibil cu ceva, sunt incompatibil cu politia politica“

(foto: svnews.ro)

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Raul Hellvig, a declarat vineri in cadrul unei conferite de presa, ca va contesta acuzatiile Agentiei Nationale de Integritate (ANI), pentru ca sunt o ”mizerie“.

(foto: svnews.ro)

Eduard Hellvig a incercat sa demonstreze ca acuzatiile aduse de ANI nu sunt adevarate si ca ceea ce  se doreste prin acestea este strict un fapt politic. Ministrul a dezvoltat fiecare ”cap de acuzare“ care i s-a adus de carte inspectorii de integritate.

In ceea ce priveste incompatibiliatea intre functia de ministru si faptul ca a fost director executiv al unei societatii de birotica si papetarie, Hellvig  a spus ca a fost intr-adevar angajat al acestei companii, dar la sfarsitul anului 2004 a devenit parlamentar si la data de 1 ianuarie 2005 si-a suspendat functia pe care o avea in cadrul societatii. In anul 2008, dupa ce si-a incheiat mandatul de parlamentar,  a convenit cu ceilalti membri ai companiei sa nu isi reia pozitia de director executiv. ”De la 1 ianuarie 2005 intre Hellvig Eduard si S.C. Sintezis Birotica S.R.L. nu mai exista niciun contract de colaboare, finantare“ , a declarat Hellvig.

Cea de-a doua acuzatie care i se aduce actualului ministru este ca ar fi primit bani de la o societate medicala. Politicianul a declarat ca acea suma de bani care apare in cont nu este nimic altceva decat salariul sotiei, care este angajata la compania respectiva.  ” Este decat o suma de bani lunara care intra in contul familiei in urma unui contract de munca pe care sotia mea il are cu o societate medicala. Este practic salariul pe care il primeste sotia mea. Noi avem un singur cont in familie si un singur card”, a precizat ministrul.

Al treilea lucru pentru care Hellvig este acuzat de incompatibilitate este ca ar fi primit bani de la o societate numita S.C. Dib Media Consultancy S.R.L. Eduard  a declarat ca a existat intr-adevar un  contract intre el si compania respectiva din anul 2011, insa colaborarea a fost intrerupta din data de 7 mai cand a fost numit ministru al dezvoltarii.

Hellvig a mai spus ca nu va ceda in fata acestor acuzatii, pentru ca a intrat in politica nu din conjunctura, ci pentru ca are credinte si valori si crede in normele democratice si in statul de drept. A adaugat ca poate fi acuzat de incompatibiliate, insa singurul lucru cu care nu este compatibil este „politia politica”.

Ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost gasit incompatibil de catre inspectorii ANI, întrucat pe langa functia ministeriala a fost si director la o firma, angajat ca cercetator in stiinte politice in alta societate si a mai incasat salariu de la o banca de celule stem.

Comunicatul ANI in cazul lui Hellvig

„Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre EDUARD RAUL HELLVIG, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Sub aspect procedural, au fost indeplinite cerintele Legii nr. 176/2010, referitoare la instiintarea persoanelor evaluate, EDUARD RAUL HELLVIG fiind informat, in datele de 11.10.2012 (confirmare de primire 16.10.2012), 15.10.2012 si 22.10.2012, despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 06.11.2012, EDUARD RAUL HELLVIG a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

In urma evaluarilor demarate la data de 10.10.2012, s-au constatat urmatoarele:

EDUARD RAUL HELLVIG s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 07.05.2012 – 31.10.2012, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de Ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, cat si functia de Director in cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L., incalcand, astfel, dispozitiile art. 84), alin.1), lit. c) si art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Incepand cu data de 07.05.2012, EDUARD RAUL HELLVIG exercita functia de Ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.

De asemenea, in perioada 01.07.2004 – 31.10.2012, acesta a detinut si functia de Director in cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L. in punctul de vedere transmis Agentiei Nationale de Integritate, EDUARD RAUL HELLVIG a mentionat ca nu detine functia de Director al S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L., si nici nu a exercitat aceasta functie in niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de catre EDUARD RAUL HELLVIG  in punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a comunicat Agentiei faptul ca incetarea efectiva a contractului individual de munca a fost operata la data de 31.10.2012., in urma cu o saptamana.

Astfel, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, potrivit dispozitiilor art. 84), alin.1), lit. c) si art. 86, alin. 1) din Legea nr. 161/2003, “Functia de membru al Guvernului este incompatibila cu: (…) functia de (…) director (…) la societatile comerciale (…). Persoana care exercita una dintre functiile publice de autoritate prevazute la art. 84 si 85 din Legea 161/2003 este obligata, la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functie, sa declare ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege”.

Din verificarile efectuate, a mai rezultat faptul ca, in perioada 20.12.2011 – 14.09.2012, EDUARD RAUL HELLVIG a fost angajat pe functia de cercetator in stiinte politice in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., societate care nu se incadreaza in categoria societatilor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare, conform Ordonantei nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Inspectiei Muncii privind contractul individual de munca incheiat intre EDUARD RAUL HELLVIG si  S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., avand in vedere faptul ca nu au fost respectate prevederile legale in materie.

Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzactii reprezentand incasari drepturi salariale de la S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L. (in perioada august – octombrie 2012), in cuantum de 26.703 Lei, in conditiile in care acesta nu figureaza, ca si angajat al societatii, in baza de date centrala a Inspectiei Muncii, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in vederea stabilirii obligatiilor fiscale referitoare la veniturile realizate in perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul  S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare”.

author avatar
Alina Stancu
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger