AcasăNewsEditorial FT: Suicid asistat pentru Grecia, "prima colonie a zonei euro"

Editorial FT: Suicid asistat pentru Grecia, „prima colonie a zonei euro”

Strategia Germaniei pentru Grecia pare sa vrea sa le faca viata grecilor atat de insuportabila incat acestia sa ceara ei insisi sa iasa din zona euro, o strategie de suicid asistat in „prima colonie a zonei euro”, scrie editorialistul Financial Times (FT) Wolfgang Munchau.

„Strategia germana pare sa urmareasca sa faca viata grecilor atat de insuportabila, incat acestia sa vrea singuri sa iasa din uniunea monetara. In mod cert, Merkel nu vrea sa fie prinsa cu arma crimei in mana. Este o strategie de suicid asistat, una extrem de periculoasa si iresponsabila”, scrie editorialistul FT.

Afirmatiile foarte dure ale editorialistului FT, care pana la preluarea acestei pozitii in septembrie 2003 a fost timp de doi ani editor al Financial Times Deutschland, vine in urma declaratiilor de saptamana trecuta ale ministrului german de Finante, Wolfgang Schauble, ca Grecia ar trebui sa amane alegerile, programate pentru luna aprilie, ca o conditie pentru un nou ajutor extern.

„Ne aflam intr-un punct in care succesul nu mai este compatibil cu democratia. Guvernul german vrea sa impiedice o alegere democratica «gresita». Similara este si sugestia de a lasa alegerile sa se desfasoare, dar sa existe o larga coalitie politica indiferent de rezultat. Zona euro vrea sa impuna guvernul pe care il doreste in Grecia – prima colonie a zonei euro”, scrie Munchau.

Schauble se confrunta cu o dilema. Este responsabil pentru finante in fata Parlamentului german si i se cere sa semneze un program despre care se indoieste ca va functiona. Eliberarea fondurilor inainte de alegeri este riscanta.

„Ce poate opri un nou guvern elen sa schimbe unilateral intelegerea?”, intreaba editorialistul FT.Grecia are un istoric nefericit in implementarea politicilor convenite. Neincrederea este de inteles, dar pentru a depasi aceasta problema, zona euro cauta asigurari „incredibile”.

Provocarile la adresa Greciei dureaza de mai mult timp. Prima a fost proiectul de a impune un comisar fiscal Atenei, cu putere de veto asupra deciziilor de politica economica. Dupa respingerea acestui plan, oficiali au propus infiintarea unui cont de tip escrow, astfel incat zona euro sa poata bloca accesul Greciei la fonduri din pachetul de salvare fara a baga insa tara in faliment. Cea mai extrema propunere este insa cea de a amana alegerile si de a mentine guvernul tehnocrat al premierului Lucas Papademos mai mult timp.

Amanarea alegerilor si izolarea guvernului de rezultatul alegerilor democratice nu s-ar putea intampla in Germania. Recent, Curtea Constitutionala din Germania a decis ca suveranitatea Parlamentului este absoluta, ca nu trebuie sa transfere suveranitate unor institutii externe si nu trebuie sa limiteze puterile urmatorului legislativ. Propunerile incalca principiile constitutiei Germaniei. Pe scurt, nu sunt etice, scrie Munchau.

„Un inalt oficial german mi-a spus ca Schauble ar prefera sa forteze Grecia intr-un faliment imediat. Astfel, pot sa inteleg propunerea ministrului de amanare a alegerilor doar ca o provocare menita sa declanseze o reactie extrema din partea Atenei. Daca acesta a fost scopul, pare sa dea rezultate. Presedintele Greciei, Karolos Papoulias, a raspuns «insultelor» lui Schauble. Ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos, a afirmat ca unele forte incearca sa scoata Grecia din zona euro. Teorii ale conspiratiei abunda. Nu prea trece o zi fara caricaturi in ziarele elene cu Merkel si Schauble in uniforme naziste. Parlamentarii germani au reactionat cu indignare la indignarea grecilor. Cotidianul german de larga circulatie Bild cere aruncarea Greciei in afara zonei euro. Ma ingrozeste gandul vreunui act de violenta impotirva germanilor in Grecia sau impotriva unor greci in Germania. Acesta este genul de conflict care poate escalada usor”, se arata in editorialul FT.

Motivele pentru care actualul sistem din zona euro se prabuseste este lipsa de incredere. Neincrederea este motivul pentru care pachetul financiar destinat Greciei a fost amanat pana in ultimul moment si pentru care contine atat de multe conditii: termene de implementare, cont escrow, reprezentare permanenta a creditorilor si FMI. In curand vor urma noi masuri de austeritate. Intr-un final cineva nu va mai putea suporta si va ceda, noteaza Munchau.

author avatar
Ciprian Purice
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger