AcasăNewsEcuadorul il ia pe Assange din Anglia, dar n-are pe unde sa-l...

Ecuadorul il ia pe Assange din Anglia, dar n-are pe unde sa-l scoata

Marea Britanie a amenintat ca va intra in Ambasada Ecuadorului din Londra si il va aresta pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange.

Ciocniri. Politia britanica, decisa sa nu lase culoar de siguranta pentru scoaterea lui Assange

Acesta se afla in Ambasada Ecuatorului din Londra din luna iunie, cerand azil politic, sub motivul ca extradarea in Suedia nu este decat un pas pentru a fi extradat in SUA.

Ambasada, asediata de politisti

Ieri, Ecuadorul i-a acordat azil politic, starnind un conflict diplomatic cu Marea Britanie. Foreign Office a amenintat ca va ridica statutul diplomatic pentru Ecuador, pentru a putea intra in ambasada sa-l aresteze pe Assange. Legea invocata dateaza din 1987, cand Marea Britanie si-a rezervat dreptul de a suspenda statutul diplomatic al unei tari, dupa ce politista Yvonne Fletcher, 26 de ani, a fost impuscata mortal in fata Ambasadei Libiei, in 1984, cand din cladire s-au tras focuri de arma in protestatarii libieni stransi in fata. Atunci, politia britanica a asediat Ambasada Libiei timp de 11 zile, dar nu a intrat. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea politistei, care era in dispozitiv impreuna cu alti colegi, fara sa fie inarmati. Politisti  britanici s-au postat ieri in fata Ambasadei Ecuadorului din Londra, unde s-au strans si sustinatori ai lui Assange.

Assange

Demonstranti s-au strans si in fata Ambasadei Marii Britanii din Quito. „Suntem un stat suveran, nu colonie!”, scandau manifestantii. La o conferinta de presa din Quito, ministrul de Externe, Ricardo Patino, a declarat ca a primit o scrisoare de la Guvernul britanic, adusa prin curier special de la ambasada, prin care oficialii ecuadorieni erau amenintati ca politia britanica va intra in ambasada ecuadoriana de la Londra, daca nu-l vor preda de bunavoie pe Assange. „Daca amenintarea va fi aplicata, va fi un act de agresiune impotriva suveranitatii noastre si ne va forta sa raspundem”, a subliniat Patino.

author avatar
Adina Mutar
293 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger