AcasăNewsEconomistii lumii pregatesc intoarcerea la Comuna Primitiva

Economistii lumii pregatesc intoarcerea la Comuna Primitiva

Criza economica mondiala prelungita, unde “razboiul valutelor” a devenit unul dintre  elementele principale, ne face sa privim cu mai multa atentie noua strategie a americanilor din Utah, care au decis sa recunoasca, ca mijloc oficial de plata, monedele de aur si argint emise de catre Trezorerie.

De altfel si statele Minnesota, Carolina de Nord si Carolina de Sud intentioneaza sa introduca acest mijloc de plata, iar cei care merg si mai departe, cu acest concept, vor sa lanseze si un Visa Debit Card care sa fie acoperit nu de un depozit in bani, al unei persoane, ci de aurul pe care aceasta il are depus in banca care va emite cardul.

Toate aceste “inginerii” financiare au o singura explicatie si anume aceea ca din ce in ce mai multe persoane devin neincrezatoare in actualele valute, care, din diferite motive, se depreciaza in mod constant. In cazul SUA, de exemplu, deprecierea dolarului este cauzata de situatia economica delicata in care se afla “marele licurici”, iar la celalalt pol se afla China, unde economia este in crestere constanta si ar permite mentinerea valorii yuanului, ba chiar aprecierea acestuia, dar unde, din motive de stimulare a exporturilor, statul intervine si produce in mod intentionat pentru slabirea acestei monede. Ca urmare, nu ne putem baza pe nici una dintre valute pentru a ne salva economiile si de aici a aparut necesitatea de a se gasi solutii alternative, care sa ne dea o oarecare siguranta financiara.

Aurul poate fi o solutie de moment pentru a contracara fluctuatiile ametitoare ale valutelor, insa, in momentul in care va deveni o moneda comerciala de schimb va fi supus acelorasi ratiuni de stat, adica acelea care fac unele state puternice sa-si deprecieze, artificial, monedele nationale, iar valoarea sa, care in prezent confera siguranta, va creste si va scade in functie de interesele marilor natiuni. Practic, daca acest metal pretios va lua locul dolarului, va fi relativ simplu ca tarile puternic dezvoltate sa-si inlocuiasca depozitele in valuta americana cu aur si sa-i creasca sau scada valoarea, in mod artificial, in functie de interese.

In aceste conditii, nu ar fi exclus ca intr-un viitor, nu prea indepartat, sa ne intoarcem la schimburile directe, in natura, cunoscute in comuna primitiva sub denumirea de troc!

author avatar
Silviu Ionescu
717 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger