AcasăNewsEconomistii anunta Al Treilea Razboi Mondial in 2013

Economistii anunta Al Treilea Razboi Mondial in 2013

„Razboaiele pentru o ideologie se duc doar la periferiile lumii civilizate. Motivele celorlalti sunt acapararea resurselor si ale finantelor” (din „Jurnalul lui Cerniaev”, consilierul lui Gorbaciov).

Patru economisti de renume international sunt de parere ca miile de miliarde de dolari si euro ce reprezinta datoriile statelor cele mai puternice ale lumii vor provoca o conflagratie mondiala in 2013.

Apocalipsa financiara

Rosu inchis reprezinta tarile aflate oficial in recesiune din 2009, roz – tarile cu incetinire economica, iar albastru – tarile cu accelerare economica

„Datoriile de mii de miliarde de dolari si euro nu pot fi restructurate astfel incat sistemul financiar mondial sa poata supravietui”, este de parere investitorul Kyle Bass. Lumea nu se va sfarsi in 2012, asa cum spun unii, din motive de preziceri mayase si tibetane. Insa nimic nu va mai fi la fel din 2013, pentru ca liderii mondiali nu vor mai avea instrumentul preferat de exercitare a puterii: banii. Istoria economiei arata ca, de cate ori s-a intamplat ca puterile sa ramana fara lichiditati, au fost declansate razboaie. Si am ajuns acum in situatia in care razboiul este din nou singura solutie logica la criza economica globala”. Bancile centrale au incercat sa-si creeze o lume a lor, utopica, bazata pe scheme financiare. Esafodul acestora se prabuseste acum sub propria greutate. Banca Centrala Europeana, de exemplu, a  tot continuat sa cumpere obligatiuni de stat detinute de banci falimentare, care continua sa cumpere obligatiuni de la guverne falimentare.  „Eurocratii s-au incurcat in „proiectul merkellvellian”, care nu inseamna altceva decat sa se ascunda datoriile sub tot felul de scheme financiare ale unor organisme mondiale, ca FMI si Banca Mondiala, uitand parca de ciclitatea schemelor, conform careia tot in varf, la lumina, vor iesi datoriile”, spune Bass. „Chiar nimeni nu se intreaba cum de cei mai mari contribuabili la fondurile internationale sunt si cei mai mari datornici? Si cum ar putea ei sa rezolve criza mondiala, daca nu pot sa-si achite propriile datorii?”

2013, anul unui mare razboi

Studiind „ritmul natural al dezvoltarii societatilor si cauzele care le predispun la suisuri si plonjari in haos”, se poate alcatui „un grafic al ciclurilor razboiului”. Economistul Larry Edelson este de parere ca 2013 va fi un an al marilor conflicte. Datele culese pentru a alcatui acest „almanah” al ciclurilor razboiului acopera o perioada de 2.600 de ani si au fost publicate de  Raymond Wheeler. „S-au acumulat atat de multe circumstante de razboi – crize economice,  criza resurselor, cutremure, activitati vulcanice, ciclurile exploziilor solare etc – , incat impactul asupra anului 2013 va fi unul extrem de dur”, spune Edelson. Jim Rogers, investitor international,  remarca rigiditatea guvernantilor de-a lungul timpului in modul de solutionare a crizelor economice. „Pe toti ii uneste aceeasi convingere, si anume ca o criza economica mondiala se poate rezolva doar printr-un razboi mondial”, spune Rogers. „Intai incepe printr-un razboi comercial, si l-am vazut initiat in 2011. Razboaiele comerciale intotdeauna duc la razboaie fizice. Este o escaladare foarte periculoasa a situatiei in momentul de fata, pentru ca razboiul comercial nu a fost castigat de nimeni, iar fortele combatante se pregatesc de razboiul fizic pentru a-si urmari interesele economice, inclusiv privind resursele de energie.”

Rusia si China vor intra in razboi

Marc Faber este de parere ca SUA vor porni Al Treilea Razboi Mondial, ca sa iasa din datoriile teribile pe care le are. Pentru inceput se vor implica intr-un conflict zonal, unde au interese economice majore, in privinta resurselor energetice, cum este Orientul Mijlociu si tarile din nordul Africii.  Din acelasi motiv, nici Rusia, si nici China nu vor sta cu mainile in san, mai ales ca au investit in proiecte energetice in aceasta zona. Conform „Undei lui Kondratieff”, tarile occidentale ale Europei, in special Franta, Marea Britanie si Germania, nu vor sta pe tusa. Economistul rus Nikolai Kondratieff a publicat in 1925 teza sa privind „ciclurile economice ale Occidentului”, aratand ca, odata la 50 – 60 de ani (ciclurile putand sa se contracte sau sa se dilate in functie de anumite circumstante ce tin de actiuni ale oamenilor), economia occidentala atinge un varf, dupa care plonjeaza in haos. Ceea ce se traduce prin revolutii si razboaie generate de factori economici. Acum, economia occidentala este pe buza prapastiei, gata sa plonjeze in haos, tragand dupa sine si celelalte tari, prinse in schema financiara prin mecanisme bancare. Cum constata si Anatoli Cerniaev, consilierul principal al lui Mihail Gorbaciov intre 1986-1992:  „Razboaiele pentru o ideologie se duc doar la periferiile lumii civilizate; motivele celorlalti sunt acapararea resurselor si ale finantelor.”

author avatar
Adina Mutar
4.655 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger