AcasăNewsEconomia zonei euro respira greu

Economia zonei euro respira greu

Desi economia Frantei si cea a Germaniei au inregistrat cresteri usoare, zona euro ramane cu un picior in groapa

Cele mai importante economii europene, Germania si Franta, au depasit estimarile in ultimul trimestu al lui 2011,  cifrele incurajatoare anuntand insa contractie in zona euro pentru prima data din 2009.

Desi economia Frantei si cea a Germaniei au inregistrat cresteri usoare, zona euro ramane cu un picior in groapa

Pe ansamblul anului 2011, economia germana a crescut cu 1,5%, iar cea franceza cu 1,7%. Cu toate acestea, criza datoriilor de stat a incetinit cresterea economica din zona euro, cu Grecia, Portugalia si Belgia aflate deja in recesiune.  Per ansamblu, specialistii indica o contractie economica de 0,4% in zona euro in ultimele trei luni ale lui 2011, prima scadere dupa doi ani si jumatate.

Comisia Europeana trage un semnal de alarma

In ciuda semnalelor pozitive, un raport realizat de Comisia Europeana arata ca un numar de 12 state UE, printre care Franta, Marea Britaniei si Italia, prezinta vulnerabilitati puternice care submineaza cresterea economic. De la o posibila criza a pietei imobiliare in Suedia la un declin puternic al exporturilor Belgiei, Comisia a indicat ceea ce considera a fi probleme structurale majore, ce lasa 12 tari membre vulnerabile la atacuri pe pietele financiare si la socuri globale. “Este vorba de abordarea unor dezechilibre macroeconomice. Procedura poate parea complicata, dar acesta este de fapt un proces simplu de analiza”, a explicat vicepresedintele CE, Olli Rehn, precizand ca oficialii europeni vor cerceta cu mai multa atentie Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Ungaria, Italia, Slovenia, Spania si Suedia.

Romania trage frana

Economia Romaniei a stragnat in trimestrul patru, Produsul Intern Brut a crescut cu numai 0,2% fata de trimestrul precedent, arata datele estimative ale INS. Chiar daca cifrele au depasit usor prognozele,  ne aflam totusi in fata celui mai slab ritm de crestere de cand economia Romaniei a iesit din recesiune. De asemenea, in evolutia anuala, PIB a crescut in trimestrul patru cu 1,9% fata de acelasi trimestru din 2010, sub estimarile analistilor, care vedeau un rezultat de 2,2%.

Grecia, impinsa in afara zonei euro

Ministrii de Finante din zona euro au anulat intalnire de ieri, de la Bruxelles, motivand ca Grecia nu a indeplinit toate conditiile pentru aprobarea unui al doilea pachet de imprumuturi externe, de 130 de miliarde de euro. Dupa anunutul privind amanarea reuniunii, ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos, a declarat ca exista state care ar vrea sa vada Grecia in afara zonei euro.

author avatar
Victor Paun
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger