Instruiți sau nu în acest sens, miniștrii proaspăt unși ai ”Guvernului meu” s-au întrecut în afirmații apocaliptice despre economia prăbușită, visteria goală și imposibilitatea efectuării plăților. Iar consecințele au lovit brusc direct în economia țării, când cursul valutar a luat-o razna, iar dobânzile la împrumuturi au crescut amețitor.

Luați de valul euforic al unei victorii sterpe, membrii Guvernului Orban, zis și ”Guvernul meu”, s-au apucat, previzibil și, bineînțeles, electoral, să atace fostul Executiv, pentru a le inocula românilor că, de fapt, totul a fost un dezastru. Cu ura ciumei roșii în cap, prim-ministrul Victor Orban și cabinetul său au lansat public declarații extrem de grave, prin care transmiteau că nu mai sunt bani la buget, că nu mai sunt bani pentru salarii, pentru investiții, pentru nimic. Efectele blamării propriei economii s-au arătat imediat, cursul euro explodând pur și simplu. ”Au strigat sus și tare că economia merge prost, în pofida faptului că Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, BERD-ul, Comisia Europeană spun că economia românească merge bine. Uitați-vă la cursul euro de vineri, este aproape 4,83. Și asta din cauza faptului că este un principiu în economie, pe care îl înveți în primul an de post-liceală, nu neapărat de facultate, care spune că în momentul în care vorbești de rău economia țării tale creezi instabilitate. Chiar dacă ar fi adevărat și tot trebuie să fii foarte prudent în declarații, asta scrie în manual”, ne-a declarat Marius Budăi, fost ministru al Muncii.
Împrumut cu dobânzi uriașe
Primul lucru pe care l-a făcut noul ministru al Finanțelor a fost să se împrumute de la bănci, însă declarațiile referitoare la dezastrul din economie au determinat băncile să crească substanțial dobânzile.Astfel, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat, joi, 528,5 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu o maturitate reziduală de 33 luni, la un randament mediu de 3,55% pe an. Totodată, ministerul a atras 227 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu o maturitate reziduală de 179 luni, la un randament mediu de 4,75% pe an. ”Iată, consecința nu a fost doar creșterea cursului euro, ci și dobânda uriașă pe care au contractat-o la împrumut. Sunt absolut iresponsabili ori sunt trădători de țară, nu știu ce să mai zic”, a mai afirmat fostul ministru Marius Budăi.
Vin măsuri de austeritate
Imediat după alegeri, românii trebuie să se pregătească pentru măsurile de austeritate pe care le va lua noul Guvern, ne spune Marius Budăi, care susține că are informații din interior despre aceste lucruri. ”Deja salariul minim nu va fi mărit cu cât spune în lege. Sindicatele au solicitat mai mult și eu am fost destul de corect și le-am spus: <<măi, oameni buni, eu știu că trebuie până la 2.500 de lei, conform cu 50% din salariu mediu brut pe țară. Haideți să nu sărim calul, să nu dăm acum patronatelor o palmă, că suntem noi pe sfârșit de mandat și vrem noi să fim populiști. Nu. Așa am scris, așa rămâne>>. Hidroelectrica o listează la bursă, renunță la subvențiile pentru energie și gaze, bagă taxa auto. Dacă măresc contribuția la pilonul II de pensii, eu, care sunt acum în muncă, îmi scade contribuția pe Pilonul 1, asta înseamnă că pe viitor, când voi ieși la pensie, o să am o pensie mai mică, pentru că randamentul de la Pilonul II e jalnic”, ne-a mai precizat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii.