AcasăNewsEconomia Romaniei, pe minus: PIB-ul a scazut cu 0,5% fata de trimestrul...

Economia Romaniei, pe minus: PIB-ul a scazut cu 0,5% fata de trimestrul II

(foto: bihon.ro)

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a inregistrat in trimestrul III al acestui an o coborare de 0,5% in comparatie cu trimestrul  II. Principalele cauze ale scaderi sunt contributia negativa din agricultura si constructii.

(foto: bihon)

„Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier”, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Potrivit analistilor, principalele cauze ale scaderii economice inregistrate sunt constructiile si agricultura, dar si franarea investitiilor. In comparatie cu trimestrul al II-lea cand constructiile si industria au avut o contributie favorabila la PIB, in trimestrul al III-lea constructiile au revenit pe minus datorita incetinirii si chiar intreruperii investitiilor. De asemenea, productia slaba din agricultura a influentat PIB din acest trimestru, scrie ZF.  Se considera ca si anul viitor cresterea economica va fi „modesta”, din cauza dificultatilor legate de absorbtia fondurilor europene si a reformelor intarziate, potrivit aprecierilor sefului delegatiei FMI, Erik de Vrijer.
Consilierul guvernatorului BNR a declarat ca scaderea inregistrata era privizibila, prin prisma productiei slabe din agricultura. „Era previzibil pentru ca de cate ori avem productie slaba in agricultura, trebuie sa ne asteptam si la un PIB foarte mic. Nu m-am grabit sa trag toate concluziile. Astazi am primit o estimare , doar niste cifre, fara analiza lor. Aceasta analiza va veni cam peste 45 de zile, pe 6 decembrie. Atunci o sa stim exact cum a fost consumul, care a fost contributia industriala. Am avut la jumatatea acestui an cea mai mica inflatie din 22 de ani si una dintre cele mai mici din UE”, a spus Vasilescu la postul B1TV.

author avatar
Alina Stancu
629 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger