AcasăNewsEclipsa totala: Vezi de ce se face luna rosie la noapte!

Eclipsa totala: Vezi de ce se face luna rosie la noapte!

In noaptea de 15 spre 16 iunie se va produce o eclipsa totala de luna. Aceasta va fi vizibila de pe intreg teritoriul tarii noastre. Fenomenul, care va face ca luna sa intre complet in umbra Pamantului, va dura peste cinci ore. Dar nu va disparea de pe cer, ci se va colora intr-un rosu caramiziu straniu.

Eclipsa incepe la ora 20:24 cand Luna se afla sub orizont. Va rasari la 20:51 iar numai dupa 30 de minute (la ora 21:22) va incepe sa intre in umbra Pamantului, informeaza site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Stralucirea Lunii va scadea, in timp ce partea stanga a discului va incepe sa fie acoperita de umbra. Timp de o ora umbra va acoperi discul Lunii iar eclipsa totala (faza cand Luna este acoperita complet de umbra) va incepe la ora 22:22.

Atunci Luna se va afla numai 10° deasupra orizontului sud-estic, destul de jos ca cei care observa dintre blocuri sa nu o poata vedea. Este o eclipsa „joasa” dar frumoasa pentru ca se poate fotografia Luna eclipsata impreuna cu peisaje de noapte.

Ce stele si constelatii se vor vedea pe cer in timpul eclipsei

Maximul eclipsei se va produce la ora 23:12 cand Luna ar trebui sa aiba o culoare portocalie-caramizie, cu o parte mai deschisa. Culoarea Lunii in timpul eclipsei totale ne indica gradul de poluare al atmosferei.

Interesanta este diferenta dintre cerul din timpul perioadei de totalitate a eclipsei si cel de dinainte sau de dupa eclipsa. In timpul eclipsei, pentru ca luminozitatea Lunii a scazut, cerul este mai negru decat dupa sau inainte. Totalitatea se termina la ora 00:03. De acum partea stanga a discului selenar va incepe sa revina la luminozitatea lui normala. Luna va iesi complet din umbra la ora 01:02 iar eclipsa se va termina la ora 02:01.

Si totusi de ce va fi Luna rosie?

Ai putea crede ca toate eclipsele totale de Luna sunt la fel. In momentul maximului, atunci cand Luna este scufundata complet in umbra planetei noastre, discul acesteia are o anumita culoare: poate fi rosiatic, roz, portocaliu, maroniu sau caramiziu.

Dar de ce se mai vede Luna atunci cand este acoperita de umbra Pamantului?

Raspunsul este relativ simplu. Lumina Soarelui (aflat in spatele Pamantului vazut de pe Luna) nu este blocata complet de globul pamantesc si trece prin atmosfera planetei noastre. Dar gazul din atmosfera terestra imprastie mai mult componenta albastra a luminii decat pe cea rosie. Astfel lumina care trece prin atmosfera este compusa doar din cateva culori ale curcubeului, lipsind albastrul, indigo-ul si verdele. Pe Luna ajunge partea rosie a luminii emise de Soare, adica o combinatie intre rosu, galben si portocaliu. Va puteti gindi si altfel: atmosfera Pamantului filtreaza lumina albastra si o lasa sa treaca doar pe cea rosie.

Acesta este motivul pentru care Luna are o nuanta rosiatica atunci cand este acoperita de umbra planetei noastre.

S-a observat insa ca Luna in timpul totalitatii nu are aceeasi culoare si/sau stralucire. Acestea variaza de la eclipsa la eclipsa si s-a observat ca nuanta discului lunar poate fi de la caramiziu inchis pana la portocaliu foarte deschis. Si stralucirea Lunii din timpul totalitatii poate varia de la eclipsa la eclipsa, uneori Luna fiind foarte greu vizibila, alteori foarte stralucitoare.

Motivul pentru care stralucirea si coloratura Lunii variaza este gradul de transparenta al atmosferei Pamantului. Daca atmosfera este poluata excesiv, mai ales de cenusa vulcanica, atunci eclipsele de Luna vor fi mai intunecate. La fel si daca in seara aceea sunt multi nori pe cerul regiunilor prin care lumina Soarelui se va refracta. Daca atmosfera este curata vom vedea o Luna eclipsata stralucitoare si in culori deschise.

In 1761 Luna a disparut complet in momentul totalitatii, iar in 1848 era atat de luminoasa, incat nici nu parea ca se afla in eclipsa. In 1950, din cauza prafului ridicat in atmosfera in urma incendiilor de padure din Canada, eclipsa totala de Luna din septembrie a fost foarte intunecata. La fel si cea din iunie 1964 dar motivul a fost o eruptie vulcanica din acel an. Urmatoarea eclipsa din an, din decembrie, a fost mai deschisa la culoare pentru ca cenusa vulcanica s-a disipat.

 

author avatar
A.P. Redactor
8.656 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger