AcasăNewsEclipsa totala de Luna, astazi 10 decembrie, vizibila si din Romania FOTO...

Eclipsa totala de Luna, astazi 10 decembrie, vizibila si din Romania FOTO

O eclipsa totala de Luna va avea loc pe 10 decembrie si va fi vizibila in totalitate in Asia si Australia, din Romania putand fi observata cea de-a doua jumatate, incepand cu ora 16.30, cu conditia ca orizontul estic sa fie liber deoarece Luna va fi acoperita de umbra Terrei chiar in timp ce rasare.

Eclipsa se va produce intre orele 13.33 si 19.30, cand Luna va intra in penumbra, umbra si apoi din nou in penumbra Pamantului. Insa eclipsa se va vedea in totalitate doar in Asia si Australia. Din America de Nord, Europa si Africa se va vedea pe jumatate – americanii vor vedea prima jumatate, in timp ce din Romania se va vedea cea de-a doua jumatate, potrivit Observatorului Astronomic din Capitala.

Astfel, pentru Romania, Luna va rasari sambata de la ora 16.30, cand va fi acoperita de umbra Terrei, pana la 16.56. Apoi se va putea vedea cum Luna iese din umbra, incepand cu ora 16.57, pana la 18.18, cand va intra in penumbra. Intrucat penumbra este transparenta, se poate considera, din punct de vedere vizual, ca eclipsa a luat sfarsit. Din punct de vedere geometric insa, eclipsa se va termina la ora 19.30, cand Luna va iesi complet si din penumbra.

Eclipsa dureaza cinci ore si 56 de minute, iar totalitatea 51 de minute si opt secunde. Luna se va afla partial si total in umbra Pamantului timp de trei ore si 32 de minute.

Pentru a observa eclipsa nu este necesar un instrument astronomic, fenomenul fiind vizibil cu ochiul liber, insa, cum Luna abia isi incepe ascensiunea la ora 16.30, este nevoie ca orizontul estic sa fie liber pentru a putea fi observata. Totodata, eclipsa se poate vedea numai daca este senin, nefiind vizibila in conditii de nori, ploaie sau ninsoare.

Observatorul Astronomic din Capitala va fi deschis sambata incepand cu ora 16.30. Chiar daca va fi senin, din cauza orizontului blocat de cladirile din oras, Luna nu va putea fi vazuta pana la ora 17.30.

Luna se va afla in constelatia Taurului, nu departe de steaua Aldebaran si Pleiade (Closca cu Pui). Inspre nord-vest se afla planeta Jupiter (cel mai stralucitor astru de pe cer, sambata, in afara de Luna) iar inspre nord-est steaua Capella.

Urmatoarea eclipsa totala de Luna ce va fi vizibila din Romania se va produce pe 28 septembrie 2015, putand fi observata de la ora 5.46. Mai devreme va avea loc insa o eclipsa partiala (Luna este acoperita partial de umbra Pamantului), pe 25 aprilie 2013, de la ora 23.08. Eclipse prin penumbra (Luna se va afla in penumbra Pamantului, care este insa transparenta) vor avea loc pe 28 noiembrie 2012 si pe 19 octombrie 2013.

O eclipsa totala de Luna se produce de doua ori pe an, atunci cand Luna trece in conul de penumbra si apoi in conul de umbra al Terrei. Soarele, Terra si Luna sunt perfect aliniate, ceea ce corespunde fazei de Luna plina.

Prima eclipsa totala de Luna din 2011 s-a produs in noaptea de 15 spre 16 iunie, aceasta avand cea mai lunga durata dintre toate eclipsele din ultimii 11 ani.

author avatar
Ciprian Purice
2.239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger