AcasăNewsEclipsă parțială de Soare, vizibilă din România. Află când anume! „Nu vă...

Eclipsă parțială de Soare, vizibilă din România. Află când anume! „Nu vă uitați la Soare fără filtre speciale”

(sursa foto. Facebook/Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)

Într-o lume ce multora le pare tot mai grăbită, tot mai puțini sunt cei care ajung să își mai găsească timp să privească cerul. Și să se bucure, pur și simplu, de lumina soarelui. Sau de frumusețea cerului plin de stele.

Peste două săptămâni, așadar pe finalul acestei luni, a doua de toamnă calendaristică, va avea loc un fenomen astronomic deosebit, care s-ar putea să îi facă pe români să fie mai atenți ca de obicei la cer.

Eclipsa parțială de Soare, în 25 octombrie

E vorba despre o eclipsă de Soare, ce se va produce pe 25 octombrie, și va fi vizibilă și din România. Din câte au anunțat, marți, reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, eclipsa nu va fi totală, ci parțială. Iar acoperirea Soarelui va fi de 38%.

„La București eclipsa începe la ora 12:26 și se termină la 14:49”, au mai precizat reprezentanții Observatorului Astronomic, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a acestei instituții.

Totodată, specialiștii au ales să menționeze și un alt aspect important, ce nu ar trebui trecut cu vederea de către cei care își propun să privească spre cer, pentru a vedea eclipsa. „Noi vă spunem, dar ar trebui să știți: nu vă uitați la Soare fără filtre speciale (ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură)”, au transmis cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

De la 1 octombrie s-a schimbat programul la Observatorul Astronomic

Pasionații de fenomene astronomice, dar și părinții care vor să meargă, împreună cu ai lor copii, la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, să admire cerul, dar și luna și stelele au aflat încă de acum câteva săptămâni că de la începutul acestei luni, octombrie, a apărut o modificare a programului cu publicul a acestei instituții aflate în centrul Bucureștilor. O șansă în plus să se bucure de cerul spectaculos, după căderea serii.

„Muzeul Municipiului București anunță modificarea programului cu publicul la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Începând cu data de 1 octombrie, Observatorul Astronomic va fi deschis de marți până sâmbătă (inclusiv), între orele 14.00 – 22.00.

La cererea publicului și constatând că numeroase persoane aleg să viziteze Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu în orele de seară, un program de lucru cu cinci seri de observații este în beneficiul publicului interesat de astronomie.

În plus, prin această modificare a programului crește probabilitatea de seri senine în care se pot face observații astronomice, iar prin fluidizarea fluxului de vizitatori, amatorii de astronomie vor avea la dispoziție o perioadă optimă pentru observațiile pe care doresc să le facă”, se menționa într-o postare pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic datând din 23 septembrie.