AcasăNewsEchipa lui Trump turuia cu agentii lui Putin

Echipa lui Trump turuia cu agentii lui Putin

Deja zguduit in urma demisiei consilierului sau pentru probleme de securitate nationala, presedintele SUA incaseaza o noua lovitura. Presa americana a dezvaluit ca membri de campanie si asociatii celui ce urma sa devina seful statului intretineau contacte cu ofiteri de varf ai serviciilor de informnatii ruse, inaintea alegerilor.

Potrivit acestor dezvaluiri, consilieri apropiati ai lui Trump se aflau chiar in ”comunicare constanta” cu rusii, in timpul campaniei, in timp ce Trump se exprima public elogios la adresa lui Vladimir Putin. In acest sens, New York Times si CNN citeaza ”patru oficiali americani aflati inca in functie sau nu”. Presedintele Obama si presedintele desemnat Donald Trump fusesera informati in timpul perioadei de tranzitie ca agenti rusi erau in contact cu membri de campanie si asociati ai miliardarului. Aceste comunicari ”frecvente si neobisnuite” au fost interceptate de serviciile de informatii americane chiar in perioada anchetei cu privire la presupusele cyberatacuri ale Moscovei impotriva Partidului Democrat, in intentia de a perturba alegerile din SUA. FBI si NSA au interceptat un numar ”nedeterminat” de comunicatii intre functionari ai serviciilor de informatii ruse (si nu numai)  si apropiatii lui Trump. Continutul acestor convorbiri nu a fost insa dezvaluit si nici frecventa lor. Si nici daca Trump insusi a facut parte din subiectele acestor discutii. Si nici identitatea agentilor rusi si a apropiatilor lui Trump implicati. Cu o singura exceptie, Paul Manaford, controversat fost director de campanie a miliardarului. In august 2016, Manaford a demisionat dupa ce a fost pus in legatura cu o afacere de coruptie din Ucraina. El ar fi primit 12,7 milioane de dolari de la partidul presedintelui prorus Viktor Ianukovici. Dupa dezvaluirile NYT, Manaford a reactionat: ”Este absurd. Nu am vorbit niciodata in cunostinta de cauza cu membri ai serviciilor de informatii ruse, nu am fost implicat in nimic care are de-a face cu Guvernul rus sau cu Administratia Putin sau in vreo problema aflata in curs de investigare astazi. Nu este ca si cum acesti oameni poarta ecusoane pe care scrie «Sunt agent al serviciilor ruse de informatii”.

Moscova: Ii stiam pe toti

Doua zile dupa alegerea lui Trump, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Ryabkov, a declarat ca au existat ”contacte” in timpul campanie prezidentiale americane intre agenti rusi si echipa lui Trump. ”Evident ca ii cunosteam pe majoritatea oamenilor din anturajul sau”. Echipa lui Trump a negat afirmatiile lui Ryabkov. ”Demisia generalului Flynn este un semn ingrijorator al disfunctiunilor din aparatul de securitate american”, a subliniat senatorul democrat John McCain. Iar senatoarea democrata Elizabeth Warren a continuat: ”Trump le datoreaza americanilor o explicatie completa cu privire la interactiunile administratiei sale cu Rusia, inainte si dupa alegeri”. Dupa demisia lui Flynn, ieri, Donald Trump a negat orice conexiune cu Rusia, afirmand ca ”este o absurditate” si o tentativa de ”a acoperi” greselile comise in campania perdanta a lui Hillary Clinton. El s-a intrebat daca FBI si NSA pun la dispozitie ilegal informatii NYT si Washington Post, publicatii care au dezvaluit convorbirile telefonice ale lui Flynn cu ambasadorul Rusiei la Washington.

POTUS? Nu, SCROTUS

In locul traditionalului #POTUS (President Of The United States) internautii i-au gasit o noua porecla presedintelui SUA. Un nou hashtag a aparut pe Twitter, devenind viral. Este vorba de #SCROTUS (

So-Called Ruler Of The United States), desi, evident, intentia ironica se refera la altceva. De cand a devenit presedinte, Trump s-a demultiplicat pe Twitter. In afara de contul oficial (@potus, inaugurat de Obama) magnatul nu si-a abandonat contul personal, @RealDonaldTrump), ba chiar a facut din el un instrument politic si personal indispensabil. Trump este si obsedat de Twitter, se intampla sa scrie si 88 de tweet-uri in 24 de ore.

Kremlin: Nu dam inapoi nici o Crimee

Dupa ce purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat marti ca presedintele SUA se asteapta ca Rusia sa restituie Crimeea (peninsula anexata in 2014) Ucrainei, ministerul rus de Externe nu a intarziat, ieri, cu raspunsul: ”Nu vom restitui nimic din teritoriul nostru. Crimeea este un teritoriu care apartine Federatiei Ruse”, a declarat purtatorul de cuvant al MAE rus, Maria Zaharova. Zaharova a anuntat ca o discutie intre seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si omologul sau american, Rex Tillerson, va avea loc in marja reuniuni ministrilor de Externe ai G20, care incepe astazi la Bonn. ”Moscova nu discuta o restituire a Crimeei cu partenerii straini si nici nu o va face in viitor. Este teritoriu rus si acest subiect iese din discutie”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

author avatar
Tudor Borcea
93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger