AcasăNewsEbola costa aproximativ 33 de miliarde de dolari

Ebola costa aproximativ 33 de miliarde de dolari

Costul epidemiei Ebola in Africa de Vest poate atinge 32,6 miliarde de dolari (25,8 milioane de euro) la sfarsitul anului 2015, a estimat, ieri, Banca Mondiala.

Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, impactul virusului Ebola din Vestul Africii s-ar traduce prin costuri de 32,6 miliarde de dolari la finele anului viitor, daca epidemia se raspandeste dincolo de Liberia, Sierra Leone si Guineea, tarile cele mai afectate. ”Costul economic enorm al epidemiei pentru tarile afectate, resimtit si de intreaga lume, ar fi putut fi evitat prin investitii prudente dar continue pentru consolidarea sistemelor medicale de sanatate”, a declarat presedintele Bancii  Mondiale, Jim Yong Kim. Pe de alta parte, o a cincea persoana a fost admisa la Spitalul Carlos III din Madrid, la o zi dupa descoperirea, in Spania, a primului caz de contaminare intraeuropeana cu virusul Ebola. Potrivit El Pais, este vorba de o infirmiera care a fost in contact cu asistenta medicala  spitalizata luni. Infirmiera a fost spitalizata ”din precautie” avand, deocamdata, ”o febra lejera”. Alte trei persoane se afla sub observatie in spitalul madrilen, in timp ce alte 50 de persoane care ar fi putut lua contact cu cele doua femei se afla sub observatie.

Cine sprijina lupta impotriva epidemiei

Pentagonul ar putea deplasa 3.000 de soldati in Liberia pentru a acorda suport logistic celor implicati in lupta impotriva dispersarii epidemiei. Din partea SUA ar putea fi investiti peste 198 milioane  de euro , in timp ce Fanta a donat 9 milioane de euro Guineei pentru ajutor. Marea Britanie promite 160 milioane de euro iar Germania doreste sa suplimenteze cu 5 milioane de euro cele 12 milioane deja acordate, dar si sa trimita soldati si material in zonele afectate. Comisia Europeana a dedicat deja 140 de milioane de euro luptei impotriva Ebola. Recordul este detinut de ONU, care a cheltuit pana acum 763 milioane de euro pentru combaterea epidemiei. Primul ministru britanic, David Cameron a anuntat o reuniune de criza la Londra pe tema Ebola pentru a reevalua situatia din tarile afectate

„i Salvemos A Excalibur !”

Autoritatile sanitare spaniole au decis sa eutanasieze cainele asistentei medicale infectata cu Ebola, Excalibur, o decizie care a provocat furia organizatiilor pentru protectia animalelor. ”Cainii pot fi purtatori ai virusului chiar fara a prezenta simptomele specifice”, au declarat autoritatile. ”Mi-au spus ca, in caz ca nu-mi voi dona avizul, vor sesiza justitia pentru a intra in casa noastra cu forta si ucide cainele”, a declarat Javier, sotul asistentei. Decizia autoritatilor a generat o campanie pentru salvarea animalului (i Salvemos A Excalibur ! ) si o  intreaga polemica pe retelele sociale .

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger