AcasăNewsE zi de mare sarbatoare pentru ortodocsi: Sfanta Cuvioasa Parascheva

E zi de mare sarbatoare pentru ortodocsi: Sfanta Cuvioasa Parascheva

In aceasta duminica, la fel cum fac an de an, pe 14 octombrie, credinciosii ortodocsi o praznuiesc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva.

foto: Crestin Ortodox

Este vorba despre Sfanta despre care se stie ca, potrivit traditiei, a fost nascuta intr-o familie cu posibilitati materiale si ca inca de copil obisnuia sa dea hainele sale saracilor. Si careia ii adreseaza oamenii rugaciuni, indeosebi cei care vin in pelerinaj la Iasi, inca din zilele de dinaintea marii sarbatori, asteptand cu orele la coada pentru a ajunge sa se inchine si sa se reculeaga la racla cu moastele Sfintei Parascheva.

Aceste moaste au fost scoase zilele trecute din Catedrala Mitropolitana din Iasi (unde se afla inca din anul 1888, cand au fost mutate acolo de la biserica Sfintii Trei Ierarhi, din acelasi oras, aduse fiind in Moldova in 1641, in vremea domnitorului Vasile Lupu) si asezate intru inchinaciune pe un baldachin decorat cu flori superbe. In acest an, alaturi de moastele Sfintei Parascheva se afla si racla cu moastele Sfintei Ecaterina, aduse in tara din Grecia.

Mai multe biserici din Bucuresti poarta hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Atat in aceste lacasuri de cult, cat si in celelalte biserici din oras si din tara credinciosii au mers, duminica dimineata, la slujba oficiata de preoti.

author avatar
Cristina Stefan
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger