AcasăNewsE oficial. Șeful MAI riscă 7 ani de pușcărie

E oficial. Șeful MAI riscă 7 ani de pușcărie

Abuzul în serviciu, cea mai gravă acuzație cu care se va confrunta Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, va fi cercetat penal pentru abuz în serviciu și pentru nerespectarea unor hotărâri judecătorești, după ce președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a trimis joi plângerea penală la Parchetul General. Dacă va fi găsit vinovat, șeful MAI riscă să stea șapte ani în închisoare.

Abuzul în serviciu cea mai gravă acuzație cu care se va confrunta Vela

Sindicaliștii din Poliție au decis să-l atace cu toate armele pe ministrul Marcel Vela, după ce acesta a refuzat în mod sistematic să aplice Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, creându-le polițiștilor prejudicii financiare. Astfel, Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, a anunțat public că a trimis la Parchetul General plângerea penală împotriva ministrului Afacerilor de Interne. Cea mai gravă acuzație adusă lui Vela este aceea de abuz în serviciu, infracțiune pedepsită în Codul Penal cu închisoare de la doi la șapte ani, plus interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. ”Sunt două infracțiuni săvârșite în concurs, în opinia noastră, am fundamentat plângerea penală în fapt și în drept, am fundamentat-o temeinic, fără niciun dubiu, iar astăzi (n.r.joi, 27 februarie) am înregistrat-o și am trimis-o cu confirmare de primire către procurorul general al României, ca să sesizeze parchetul competent pentru cercetarea acestor infracțiuni. Este o plângere și pe fapte și pe persoană, nu este in rem, doar pentru fapte. În mod normal, ar trebui începută cercetarea penală, iar Vela să aibă calitatea de suspect în dosar, pentru că probațiunea este foarte clară și indică existența celor două infracțiuni, de nerespectare a unei hotărâri judecătorești și de abuz în serviciu, iar pedeapsa poate merge până la șapte ani. Decizia Înaltei Curți îl obligă pe ministrul de Interne să pună în executare egalizarea salariilor la nivel maxim, nu să dea ordonanță de urgență. Dar aici trebuie să-i privim cu atenție și pe cei din direcțiile de specialitate din MAI, Grecu Răzvan, comisar-șef și director adjunct la Direcția Financiară, și dna chestor Dorina Dimofte, directorul general al Direcției, care, practic, gestionează acest abuz, aceste infracțiuni. Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile și, dacă situația o impune, voi face plângeri penale și împotriva acestora. Sunt dispus să folosesc legea la maxim și nu voi adopta poziția lor, de a încălca legea. Acum o să urmeze, ca pași procedurali, să administreze probe și să audieze martorii și pe Vela. Probele sunt clare, avem Decizia Înaltei Curți și avem câteva mii de hotărâri judecătorești în favoarea noastră”, ne-a declarat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Vătămare a drepturilor legitime

Potrivit plângerii penale înaintată Parchetului General de către președintele SNPPC, refuzul ministrului Afacerilor Interne de a da eficiență juridică unor hotărâri judecătorești definitive și executorii privind egalizarea salariilor polițiștilor la nivelul maxim aflat în plată, refuzul acestuia de a respecta legislația în vigoare sau chiar încălcarea normelor legale privind salarizarea polițiștilor reprezintă fapte de natură penală ce se subsumează infracțiunilor de nerespectare a hotărârilor judecătorești prevăzute de art.287 alin 1. lit.b din Codul penal și abuz în serviciu prevăzută de art.297 alin.1 Codul Penal. Potrivit articolului 297, alin 1 din Codul Penal, fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
26.683 afisari

11 COMENTARII

  1. Voi chiar nu aveți ce face? Nu aveți de ce să vă legați? Vă spun eu, nu aveți! Și pentru că nu aveți, căutați tot felul de motive să denigrați imaginea unor oameni și instituții și capacitățile lor + buna desfășurare a activităților. Orice mișcare făcută de oamenii aflați la un nivel înalt, e „monitorizată” într-un fel și publicată în alt fel, toate acestea fiindcă vă încurcă la desfășurarea activităților total greșite ale voastre! Nu mai e cine vreți voi…încercați să vă adaptați!

  2. Un amarit de primar de urbe din Banat, ”liberal”, a ajuns sa cnduca cel mai mare minister al tarii !!!
    La pirnaie cu impostorul !!!

  3. Foarte bine ! La pușcărie cu el ! Infractor dovedit! Nu a făcut nimic pentru angajații mai doar pentru clientela politica!

  4. Clientelismul politic interpartinic e mai în floare decât în epoca madamei… atunci cel puțin Carmen Dan nu făcea rabat de la a numi pe funcții decât aserviții total ai PSD ului… acum, Vela a năucit majoritatea care-și punea speranțele în el creand o struțo-cămilă prin acceptarea cu dedicatie în continuare pe funcții la conducerea unor ipj-uri pe borfașii și mafioții lipsiți de profesionalism, cu un pedeegree jalnic dar care cotizează temeinic ca deee, banul nu are culoare politica.. e trist, e foarte trist.. Ce sa întâmplat cu acele acte declarative mult trâmbițate ale actualului ministru de interne, ale deja fostului premier Orban, ale guresului Rareș Bogdan, ce sa întâmplat cu cele 48 de ore în care erau schimbati toți corupții și aserviții PSD de la comanda unor inspectorate de politie părți integrate ale grupărilor mafiote de la care aceștia cotizează pentru ei și pentru bani la partid? Domnule Rareș Bogdan, sloganurile ieftine, vocalizele Dumitale fără finalitate în teritoriu o sa va coste scump.. Cața perversitate și cata minciuna în lumea asta politica… Sunteți în faza finala a diabeticilor de tip 2, nu doare acum dar la toamna veți trece toți din PNL, pe insulina.. iar când veți preda butoanele tarii din nou PSD-ului sa vadem dacă reversul medaliei se va produce.. Nou veniții va vor menține oamenii de suflet pe funcții? Numai un naiv ar crede asta iar voi se pare ca sunteți sau cel puțin unii.. Oamenii vor fapte, vor finalizări, strigatele goale de conținut și finalitate de pe ecrane nu mai țin de foame iar romanul va creditat la început dar acum are o senzație generalizata de vomă..

  5. Poate mai terminați cu expresiile astea,gen „e oficial”copiate de la americani.
    La ei este o exprimare obișnuită,la noi sună”ca dracu”,vorba unui clasic in viață.
    Mai bine dați atenție corectitudinii și veridicității știrilor date și mai puțină preocupare pentru senzațional ieftin!

  6. Siti pe cine a pus sasu procuror general?Asa ca plangerea sindicatului din politie este sortita din start esecului,pacat

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger