AcasăNewsE oficial: formularul 088 dispare de la 1 februarie

E oficial: formularul 088 dispare de la 1 februarie

Fiscul a anuntat oficial, vineri, faptul ca declaratia 088 va fi eliminata incepand cu prima zi a lunii viitoare.

Asadar, formularul care le-a dat mari batai de cap multor agenti economici, fiind inclus in procedura de inregistrare in scopuri de TVA a societatilor comerciale, inca din 2015, va deveni istorie peste aproximativ doua saptamani. Un anunt in acest sens a fost facut, in cursul dupa-amiezii de vineri, pe pagina oficiala de Facebook a ANAF-ului, prin intermediul unui mesaj din care reiese, negru pe alb, ca se va renunta la declaratia in cauza incepand cu 1 februarie.

De altfel, in sedinta de Guvern de joi, noul ministru al Finantelor anunta faptul ca se spera ca pana vineri sa ajunga la Monitorul Oficial ordinul sefului ANAF pe aceasta tema.

Redam in cele ce urmeaza, integral, precizarile reprezentantilor Fiscului pe acest subiect:

”ANAF elimina formularul 088

Potrivit programului de guvernare, unul dintre obiectivele Guvernului este reducerea sarcinilor administrative excesive ale contribuabililor, astfel Agentia Nationala de Administrare Fiscala a analizat oportunitatea eliminarii formularului (088) ”Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA” si a decis renuntarea la acesta.

Din analiza procedurilor referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA s-a constatat ca, pe de o parte, contribuabilii furnizeaza o serie de informatii organelor fiscale prin formularele existente, respectiv: 010, 098 si 099 si ca, pe de alta parte, ANAF detine deja sau poate obtine prin schimbul de date cu alte institutii o serie de alte informatii care pot fi utilizate in evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice.

Astfel, ANAF are in baza de date informatii cu privire la istoricul si comportamentul fiscal ale contribuabililor persoane juridice si cu privire la istoricul fiscal al persoanelor fizice care sunt administratori sau actionari/asociati, cum ar fi societatile in care au fost sau mai sunt participanti, situatia acestora, cazierul fiscal.

In aceste conditii, procedura privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, aprobata prin OPANAF nr.2393/2016, urmeaza sa fie actualizata in acest sens, adica pentru a fi utilizate informatiile detinute sau obtinute de ANAF de la alte entitati. De asemenea, vor fi modificate in mod corespunzator aplicatiile informatice folosite in procedura de evaluare.

Pentru a evita blocarea activitatii de inregistrare in scopuri de TVA a contribuabililor si asigurarea continuitatii activitatii economice a acestora, intrarea in vigoare a ordinului de abrogare a formularului 088 este 1 februarie 2017, pana la aceasta data urmand sa fie actualizata noua procedura, precum si aplicatiile informatice”.

495 afisari

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine! Sa nu uitam ca tot ei l-au introdus. Poate mai lucreaza si la D394 si alte probleme de organizare si rapiditate ANAF. Inteleg ca vor sa incaseze, dar poate incep sa si presteze pentru contribuabili. Drepturi si obligatii, asa ar fi corect.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger