AcasăNewsE oficial! Autorizațiile de construcție, obligatoriu în 5 zile

E oficial! Autorizațiile de construcție, obligatoriu în 5 zile

Autoritățile vor fi obligate să emită autorizația de construcție în termen de doar 5 zile de la depunerea documentației, iar certificatul de urbanism, în maximum 15 zile de la data înregistrării cererii, indiferent de motivul pentru care a fost solicitat.

Procedura de autorizare a construcțiilor a fost simplificată

Legislația privind regimul construcțiilor s-a modificat substanțial, simplificând foarte mult procedurile de autorizare. Ministerul Dezvoltării a emis deja normele metodologice pentru aplicarea legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, dând astfel undă verde noilor modificări. Una dintre cele mai importante este instituirea obligativității pentru autoritățile locale și județene de a emite autorizația de construcție în termen de 5 zile de la depunerea documentației.  Potrivit actului normativ emis de Ministerul Dezvoltării, simplificarea procedurii de autorizare s-a făcut prin asigurarea formei adecvate a formularelor și conținutului acestora, corespunzător exigențelor specifice procedurii de autorizare și de execuție a lucrărilor de construcții, precum și prin obținerea avizelor/acordurilor prin Comisia de Acord Unic (CAU)  sau direct de la emitenții acestora, în conformitate cu prevederile legii, ale prezentelor norme precum și ale reglementărilor legale în vigoare specifice activității fiecărui emitent. Totodată, conținutul documentației tehnice a fost și el simplificat prin preluarea din conținutul – cadru al documentației tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții a pieselor scrise și desenate strict necesare pentru categoriile de construcții prevăzute. Documentaţia necesară pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii va conţine, în mod obligatoriu, certificatul de urbanism, în copie, dovada titlului asupra imobilului, teren şi/sau construcţii, în copie conformă cu originalul, extras de carte funciară pentru informare în termen de valabilitate pâna la 30 zile, eliberat la cerere, de către biroul de cadastru şi publicitate imobiliară, în cazul în care legea nu dispune altfel, și documentaţia tehnică, inclusiv avize, acordurile si studiile de specialitate solicitate prin certificatul de urbanism, în două exemplare, dintre care un exemplar se arhivează la emitent și un exemplar vizat spre neschimbare se returnează beneficiarului.

Acordul vecinilor pentru construcțiile noi

Potrivit normelor metodologice, acordul vecinilor este obligatoriu pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate – și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora, pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum și în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate. Asemenea situații corespund cazurilor în care, prin ridicarea unei construcţii noi în vecinătatea imediată a unei construcţii existente, pot fi cauzate acesteia prejudicii privind rezistenţa mecanică și stabilitatea, securitatea la incendiu, igiena, sănătatea și mediul ori siguranţa în exploatare. Cauzele acestor situaţii pot fi, de exemplu, alipirea la calcan, fundarea la o cotă mai adâncă decât cea a tălpii fundaţiei construcţiei existente, afectarea gradului de însorire. Acordul vecinilor se va da condiţionat de asigurarea, prin proiectul tehnic şi autorizaţia de construire/desfiinţare, a măsurilor de punere în siguranţă a construcţiei preexistente rezultate în urma raportului de expertiză tehnică întocmit la comanda investitorului noii construcţii. Refuzul nejustificat de a-și da acordul se constată de către instanţa de judecată competentă, hotărârea acesteia urmând să fie acceptată de către emitentul autorizaţiei de construire/desfiinţare în locul acordului vecinilor.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
9.277 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mai Marcule ,de ce te bagi daca est HABARNISTA =CU PLUTA pe bulevard !!.
    Citeste legea nu trage cu fleanca aiurea .
    1) documentatia pentru CERTIFICAT DE URBANISM SE DEPUNE PRIMA ,Serv Urbanism elibereaza certificatul si precizeaza ce avize ,acordurii ,documentatii trebuie sa prezinti odata cu cererea de obtinere a autorizatiei de constructie .Nu mai puneti caruta inaintea boilor !!.
    PAFARISTILOR CAND VA INTRA IN CAP CA MAI INTAI ESTE DOCUMENTAREA si apoi palavrageala voastra .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger