AcasăNewsE lege! Sărbătorile legale se transformă în minivacanțe

E lege! Sărbătorile legale se transformă în minivacanțe

Românii vor avea minivacanțe de Crăciun și după Revelion

Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii vor deveni, obligatoriu, minivacanțe. Astfel, potrivit unei legi adoptate de Camera Deputaților, Guvernului i s-a impus să decreteze zile libere de legătură cu cele ale sărbătorilor, astfel încât acestea să se transforme în minivacanțe.

Românii vor avea minivacanțe de Crăciun și după Revelion

În funcție de zilele săptămânii în care vor pica sărbătorile legale, românii ar putea beneficia de șapte minivacanțe într-un an. Guvernul a fost obligat printr-o lege adoptată de Parlament să declare zilele libere care fac punte cu sărbătorile legale până cel mai târziu pe data de 15 ianuarie a fiecărui an. Pentru lunile rămase din 2019, ziua liberă va fi acordată vineri, 27 decembrie, având în vedere faptul că cele două zile de Crăciun, 25 și 26 decembrie, corespund zilelor de miercuri și joi. Totodată, pentru luna ianuarie a anului 2020, ziua liberă va fi vineri, 3 ianuarie, în condițiile în care miercuri și joi, 1 și 2 ianuarie, sunt declarate zile de sărbători legale prin Codul Muncii. Perioada de recuperare pentru aceste zile libere urmează a fi stabilită în hotărârea de guvern care va institui zilele libere pentru minivacanțe. Din păcate, anul 2020 nu este unul foarte norocos pentru români, deoarece cele mai multe dintre sărbătorile legale declarate ca zile nelucrătoare sunt în zilele de vineri sau sâmbătă, neexistând, astfel, posibilitatea de stabilire a unor zile libere pentru minivacanțe. Nici Sărbătorile Pascale nu creează posibilitatea unor zile libere în plus, având în vedere că nelucrătoare este declarată doar luni, 20 aprilie. În acest caz, Guvernul ar putea declara zi liberă vineri, 17 aprilie, pentru a crea o minivacanță.

Măsură bună pentru turism

Deputații au susținut în motivarea adoptării legii că predictibilitatea astfel obținută va facilita planificarea din timp a activității sectorului privat cu cea din sectorul public, sectoare co-dependente, întrucât va oferi sustenabilitate nevoilor societății actuale, pentru a-și desfășura activitatea în mod coordonat. ”Această măsură vine în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea își vor putea gestiona din timp activitățile și perioadele libere, pentru a se alătura angajaților din sectorul public. Totodată, armonizarea acestor sfere oferă și posibilitatea programării activităților familiale în familiile unde părinții lucrează în ambele sectoare economice, măsură apreciată nu numai de angajatori și angajați, dar și de unitățile turistice. Prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini vacanțele astfel stabilite, turiștii își pot planifica în avans aceste mini vacanțe, iar agențiile de turism se pot pregăti cu oferte avantajoase, de calitate superioară, dedicate familiilor și altor categorii de turiști”, se arată în expunerea de motive a Legii care completează Codul Muncii.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
4.206 afisari

1 COMENTARIU

  1. Autoarea articolului nu stie ca deja din 2018, Vinerea Mare e zi libera. In 2020, vineri 17 aprilie va fi liber, deci Guvernul nu trebuie sa mai faca nimic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger