AcasăNewsE lege! Femeile se vor pensiona la 65 de ani

E lege! Femeile se vor pensiona la 65 de ani

Varsta de pensionare a femeilor va creste de la 63 la 65 de ani, la fel ca pentru barbati, iar perioada minima de cotizare se va majora de la 13 la 15 ani.

Femeile nascute in 1954 se vor pensiona in acest an daca au un stagiu complet de cotizare de 29 de ani si opt-noua luni sau minimum 14 ani si opt-zece luni

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi modificata printr-un act normativ adoptat recent de Senatul Romaniei. Conform noii legi, femeile nascute dupa 1969 se vor pensiona la varsta de 65 de ani, la fel ca barbatii.

Prevederi noi

Noul act normativ prevede, la art. 53, ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru  barbati, iar stagiul minim de cotizare va creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, pana in anul 2030, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor.  Potrivit actului normativ, majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica femeilor nascute in anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035, femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, care a fost prima Camera sesizata, dar pentru a intra in vigoare rebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

Motivul principal: lipsa resurselor financiare

Aceasta masura nu va avea un impact prea bun, dupa cum a explicat Antoanela Geaman, avocat si consultant in cadrul Forumului AvocatNet. Concret, efectele negative se vor resimti in primul rand printre femeile cu o calificare medie, care lucreaza in fabrici sau care au locuri de munca solicitante, unde trebuie sa presteze si munca fizica.  Potrivit expunerii de motive a noului act normativ, egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei. Aceasta deoarece populatia este imbatranita si afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii. Mai rau, tara noastra sta destul de prost la colectarea banilor la bugetul statului si – intr-un viitor nu prea indepartat – nu va mai avea bani pentru plata pensiilor, daca femeile se pensioneaza mai devreme de 65 de ani.

Termene pentru acest an

Cat priveste iesirile la pensie in acest an, femeile nascute in perioada august  – decembrie 1954 se vor pensiona in perioada iunie-noiembrie 2014, dupa un stagiu complet de cotizare de 29 de ani si opt-noua luni sau de minimum 14 ani si opt-zece luni. In privinta barbatilor, cei nascuti in perioada iulie-decembrie 1949 se vor pensiona in perioada mai-noiembrie 2014, dupa un stagiu complet de cotizare de 34 de ani si opt-zece luni sau de minimum 14 ani si opt-zece luni.

author avatar
Arpad Dobre
1.546 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger