AcasăNewsE constitutional! Aurul din Londra poate fi adus in tara

E constitutional! Aurul din Londra poate fi adus in tara

Curtea Constitutionala a decis, ieri, definitiv, cu 7 voturi ”pentru” si 2 voturi ”impotriva”, sa respinga sesizarea depusa de PNL care nu voia ca aurul de la Londra sa fie adus in tara, asa cum a fost votat un proiect in Parlament. Evident ca cele doua voturi pentru a nu aduce tezaurul in Romania au venit din partea Liviei Stanciu si a proaspetei magistrate venita la CCR de la Controceni, Simina Tanasescu, fost conisilier al presedintelui Iohannis. Astfel CCR a da unda verde aducerii aurului in tara.

Proiectul initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, care vizeaza aducerea in tara a rezervelor de aur ale Romaniei, a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, pe 24 aprilie, cu 165 de voturi favorabile, 90 impotriva si trei abtineri. Actul arata ca „BNR, respectand regulile generale privind lichiditatea si riscul specific activelor externe, stabileste si mentine rezerve internationale, in astfel de conditii incat sa poata determina periodic marimea lor exacta”. Mai mult, proiectul prevedea ca aceste active ar trebui sa vina chiar din depozitul de aur care ar trebui tinut in tara. La acel moment, liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat ca PNL nu isi doreste ca aurul Romaniei sa fie transformat in „ghiuluri si inele”. La randul sau, deputatul USR, Cosette Chichirau, sustinea ca actul normativ nu va trece la Curtea Constitutionala. „Acest proiect va pica la CCR pentru ca incalca tratatul de functionare a UE”, a spus ea. De asemenea, PNL si USR mentioneaza ca prin proiect se elimina posiblitatea ca BNR sa decida si sa mentina rezervele internationale prin stabilirea depozitelor de aur peste hotare. Mai mult de jumatate din rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei (respectiv 60%) este depozitata in afara granitelor tarii, in principal la Londra. La sfirsitul lunii mai 2016, aceasta rezerva de aur era de 103,7 tone, ceea ce inseamna ca in jur de 60 de tone se afla la Londra. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat in jurul a 16 miliarde de lei, adica 3,62 miliarde de euro.

author avatar
Ramona Feraru
144 afisari

2 COMENTARII

  1. NUMAI IDIOȚII ȘI TRADATORII DE ȚARĂ CRED CA SĂ NE REPATRIEM CE E AL NOSTRU-AL POPORULUI ROMÂN -AURUL-NU E CONSTITUȚIONAL ! IAR CEI CE S-AU OPUS SÎNT TRADĂTORI DE NEAM ȘI ȚARĂ!

  2. Sa -l repatrieze mai antai si apoi mai vedem !!,atunci se vor vedea dedesubturile ,adevaratul motiv al externalizarii .
    Acum aurul este la cote maxime ,de ce BNR nu-si investeste castigul in achizitii de aur de la Cupru -Min Deva ??.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger