AcasăNewsE.coli ne omoara agricultura

E.coli ne omoara agricultura

Bacteria ucigasa care face ravagii in Germania ne pune si noua capac, suprimand productia autohtona.

bacterieDecizia Cehiei si Germaniei de nu mai importa castraveti din pe pietele tarilor  Uniunii Europene  a cazut ca un trasnet in capul producatorilor romani. Paguba zilnica se ridica la 100.000 de euro, sustin acestia.

Ca situatia este cat se poate de grava o recunoste si Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. „Cehia si Germania au decis sa nu mai cumpere castravetii proveniti din tarile Uniunii Europene, inclusiv din Romania, din cauza informatiilor privind contaminarea cu bacteria E.coli.

Desi testele au aratat ca legumele romanesti sunt sigure, trei tari refuza sa le mai achizitioneze

Consumatorii din aceste tari sunt speriati si nu mai consuma legume, in special castraveti, iar producatorii romani pierd circa 100.000 de euro pe zi din aceasta cauza, intrucat Cehia si Germania cumparau zilnic circa 160 de tone de castraveti produsi in serele romanesti”, a confirmat Radulescu. Totodata, acesta a precizat ca la nivelul ministerului s-a format o comisie, impreuna cu reprezentantii APIA, pentru inventarierea pierderilor producatorilor romani din cauza sistarii contractelor de export.

Interzis si la rosii

Vestile rele dinspre Ministerul Agriculturii nu s-au oprit insa aici, Radulescu sustinand ca, din informatiile pe care le detine, este posibil ca si exporturile de rosii sa fie sistate in perioada urmatoare, desi testele facute in laboratoarele de profil au demonstrat ca legumele noastre sunt sigure. „Pana cand nu se va hotari care este sursa contaminarii cu bacteria E.coli., cele doua tari ar putea lua decizia de a sista si importurile de rosii din tarile comunitare”, a precizat oficialul MADR. Reamintim ca dupa Cehia si Germania, Rusia a interzis, la randul ei, importurile de legume proaspete din toate tarile Uniunii Europene, din cauza epidemiei cauzate de bacteria E.coli.

author avatar
Adelina Ionicel
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger