AcasăNewsE chestiune de ore! Când va anunța prefectul Capitalei decizia în cazul...

E chestiune de ore! Când va anunța prefectul Capitalei decizia în cazul cererii privind starea de alertă în sectorul 1

E chestiune de ore! Când va anunța prefectul Capitalei decizia în cazul cererii privind starea de alertă în sectorul 1 (sursa foto. b1.ro)

Noua solicitare privind declararea stării de alertă în sectorul 1, din cauza gunoaielor, este supusă analize la nivelul Prefecturii Capitalei.

Din câte s-a aflat chiar de la prefectul Alin Stoica, ar fi, practic, o chestiune de ore până când locuitorii sectorului păstorit de către edilul Clotilde Armand vor afla ce decizie se va lua în această privință. ”Astăzi voi termina această analiză şi până la sfârşitul zilei voi anunţa care este decizia”, a anunțat Stoica, joi, 22 iulie, în fața jurnaliștilor.

În tot acest context, prefectul Capitalei a ales să menționeze că ”gestiunea acestor deșeuri cade în sarcina ambilor jucători, și anume autoritatea publică locală și firma care are delegat serviciul public de salubrizare”.

Totodată, oficialul a arătat cu degetul și în direcția oamenilor care aruncă unde nu trebuie deșeuri, în sectorul 1. ”Există și o componentă de care sunt responsabili cetățenii, din câte înțeleg, de mulți ani de zile, gunoiul fiind gratuit, există un comportament indus al cetățenilor de a abandona deșeuri pe raza sectorului 1 pentru că până acum, nu-i așa, se luau gratuit aceste deșeuri, însă iată că lucrul acesta trebuie gestionat în mod diferit acum”, susține prefectul Capitalei.

Ministrul Mediului: Legea spune foarte clar ale cui sunt responsabilităţile

Pe de altă parte, și ministrul Mediului a reacționat, în cursul acestei zile, pe tema acestei solicitări privind declararea stării de alertă în sectorul 1.

Situaţia din Sectorul 1 ar trebui rezolvată, până la urmă, de sectorul 1, de firma de salubritate şi de Prefectură, pentru că este inadmisibil ca luni de zile să avem gunoaie pe stradă. Sectorul 1 este, practic, cel mai bogat sector, cea mai bogată unitate administrativ teritorială din România. Eu nu pot să accept ca un asemenea sector, un asemenea UAT, să nu fie în stare să gestioneze această problemă. Alături de Primărie să vină şi Prefectura (…). Legea spune foarte clar ale cui sunt responsabilităţile.

Eu văd că Sectorul 1, totuşi, are bani, pentru că de ani de zile plăteşte serviciile de salubritate în locul cetăţenilor. Dacă aceşti bani s-ar fi dus în investiţii în ultimii ani, cu siguranţă Sectorul 1 ar avea deja poate cel mai modern sistem din România. Trebuie asumare de răspundere, decizii urgente şi soluţii pentru Sectorul 1. (…) Riscăm să avem gunoaie peste tot, deşeuri la fiecare colţ de stradă, să avem acest pericol constant din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor”, a declarat Tanczos Barna, într-o conferință, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Cerere din direcția Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1

Vă amintim că miercuri seară Primăria Sectorului 1 a anunțat următorul aspect: ”Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 cere Prefecturii Municipiului București să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA”.

Un anunț în acest sens a venit, prin intermediul paginii sale de Facebook, și din direcția primarului Armand. ”Firma de salubrizare continuă să nu-și facă treaba și continuă șantajul lăsând gunoiul în tot Sectorul 1 neridicat chiar dacă facturile sunt plătite și serviciul public delegat nu poate fi întrerupt – așa cum foarte clar spune legea salubrizării și regulamentul de salubrizare. Victimele? Noi toți. Gestul acestei societăți amintește de apucăturile Mafiei italiene privind criza deșeurilor și incapacitatea statului să se apere în fața fărădelegilor. Pentru că există un anumit contract între Primărie și societatea respectivă, contract de pe urmă căruia beneficiază mulți, mulți politicieni”, susține edilul Clotilde Armand.

169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger