AcasăNewsRomânia, în pericol?! Anunțul seismologului Mărmureanu/Cele mai sigure cartiere din București

România, în pericol?! Anunțul seismologului Mărmureanu/Cele mai sigure cartiere din București

sursa foto: focuspress.ro

Cum încă de la începutul acestui an în România s-au produs mai multe cutremure, unul dintre ele de 4,3 grade pe Richter, mulți se întreabă dacă acestea ar putea prefața, de fapt, un cutremur major. Și dacă activitatea seismică intensă din țara noastră reprezintă un risc de îngrijorare.

S-a aflat că, de la începutul anului, în România au avut loc mai multe cutremure. Majoritatea de intensitate mică. Dar cum au fost mai frecvente ca de obicei, mulți se întreabă ce urmează să se întâmple după acest șir de seisme?

În tot acest context, seismologul Gheorghe Mărmureanu, cunoscut profesor și fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a venit cu precizări importante.

Mărmureanu: „Nu este cazul să ne speriem”

Mărmureanu dă de înțeles că, momentan cel puțin, nu este cazul să ne îngrijorăm.
„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol.

Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a declarat profesorul Mărmureanu, citat de playtech.ro.

Care ar fi cele mai sigure cartiere din București, în caz de cutremur

Și tot de la profesorul Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, aflăm și care cartiere din București sunt mai sigure, în cazul unui cutremur major.

Conform declarațiilor seismologului, printre cele mai sigure cartiere ar fi Militari și Drumul Taberei. „Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă.

Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou.

Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”, a declarat Mărmureanu, citat de aceeași sursă.

„Val” de cutremure la început de an, în România

În luna ianuarie a acestui an în România au fost înregistrate mai multe seisme. Două dintre aceste cutremure s-au produs în 15 ianuarie, în decurs de câteva zeci de minute. Primul, la 11:01, având 4,3 grade, iar celălalt la 11:35, fiind vorba de un seism de 3,3 grade pe Richter. Ambele cutremure s-au produs în zona seismică Vrancea.

Cu o zi înainte, pe 14 ianuarie, în zona seismică Vrancea – Buzău avusese loc un cutremur de 3,5 grade, la ora 20:13, după ce anterior în cursul zilei se produsese în Muntenia, Prahova, un cutremur slab, de 2,2 grade.

Pe 13 ianuarie, la ora 11:08, un cutremur de 3,8 grade a fost înregistrat în Banat, Timiș, conform infp.ro.

author avatar
Andrei Coman
864 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger