După cum e de așteptat, mai toată lumea își dorește să aibă acasă electronice și electrocasnice cât mai performante, în ton cu progresul tehnologic. Astfel că, în momentul în care aleg să schimbe electrocasnicele, de exemplu, sunt destui cei care se întreabă cum pot „scăpa” de cele vechi. Și nu prin simpla aruncare a lor la gunoi, la ghenă – alături de gunoiul menajer -sau, eventual și mai rău, la colțul blocului.
Specialiștii atrag atenția, că odată înlocuite, locul electrocasnicelor vechi nu este la gunoi, alături de celelalte deșeuri menajere. Motivul? Aceste tipuri de deșeuri constituie un pericol pentru mediu, din cauza substanțelor nocive pe care le pot elimina.
Aplicație gratuită/Șeful InfoCons dă detalii: „Nu numai asta, chiar și câștigi ceva bani”
În tot acest context, Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, a explicat luni ce pot face cei care vor să scape uşor de aparatele electronicele şi electrocasnice vechi.
„Am lansat aplicația gratuită Infocons, cu care de astăzi scanezi QR codul de pe orice produs electronic sau electrocasnic, afli tot despre acel produs, cât te costă să îl folosești din punct de vedere al costului curentului, iar când vrei să-l reciclezi ai doar un buton, ai dat click, vezi care este cel mai apropiat reciclator de tine, dai un telefon, au venit și l-au ridicat. Şi nu numai asta, chiar și câștigi ceva bani.
Cred că trebuie să înțelegem că pe de o parte, gunoiul și tot ce înseamnă deșeurile electronice și electronice poluează, dar pot fi un câștig pentru fiecare dintre noi, iar pe cealaltă parte să înțelegem că, până la urmă, când cumpărăm un astfel de produs este foarte important ca în prețul de cost să introducem și prețul de utilizare al lui”, a precizat Sorin Mierlea, luni, la Antena 3.
Președintele Infocons a mai punctat, totodată, următoarele aspecte: „Așa că există acum aplicația gratuită Infocons, scanezi QR codul, ai toate informațiile, toţi sunt autorizați de Ministerul Mediului și fac această precizare fiindcă au apărut tot felul de alte entități care nu sunt avizate și nu sunt autorizate”.
Aplicația dă și detalii despre tipurile de materiale reciclabile acceptate în fiecare locație
De altfel, InfoCons a informat, într-un comunicat transmis luni, că „astăzi, 5 Iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Aplicația InfoCons dezvoltată independent și transparent, fiind unică la nivel international , facilitează reciclarea produselor electronice și electrocasnice. Aplicația InfoCons pune la dispoziție consumatorilor o listă completă cu punctele de colectare a materialelor reciclabile, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător. Cu ajutorul Aplicației InfoCons, consumatorii pot identifica rapid și ușor cel mai apropiat centru de colectare, reducând astfel timpul și efortul necesar pentru a găsi un loc adecvat de reciclare”.
„Aplicația InfoCons este intuitivă și ușor de utilizat, oferind informații actualizate despre fiecare punct de colectare disponibil. De asemenea, Aplicația InfoCons furnizează și detalii importante despre tipurile de materiale reciclabile acceptate în fiecare locație, astfel încât consumatorul să fie sigur că își reciclează produsele electronice și electrocasnice corect.
Reciclarea prin intermediul Aplicației InfoCons este un gest important pentru protejarea mediului înconjurător. prin reducerea cantității de deșeuri care ajung în depozitele de gunoi, contribui la conservarea resurselor naturale și la reducerea impactului negativ asupra mediului”, informează aceeași sursă.