AcasăNewsE bine de știut! Avertisment față de utilizarea unor medicamente împotriva răcelii....

E bine de știut! Avertisment față de utilizarea unor medicamente împotriva răcelii. „Nu riscăm un AVC pentru un nas înfundat”

sursa foto: realitatea.net

Nimeni nu vrea să se îmbolnăvească. Și cu atât mai puțin să se aleagă, în încercarea de a scăpa cât mai rapid de o răceală, să riște să se aleagă și cu alte probleme de sănătate.

Ce fac mulți dintre cei care simt că îi „lovește” o răceală? Dau o fugă la farmacie și își cumpără medicamente sau picături, cu speranța că așa vor scăpa mai repede de starea de disconfort și că se vor pune degrabă pe picioare, pentru a-și putea vedea liniștiți de muncă sau de studiu.

În tot acest context, s-a aflat, recent, de un avertisment venit de la specialiștii francezi.
Agenția de medicamente din Franța a avertizat oamenii să nu ia decongestionante nazale obișnuite care conțin pseudoefedrină, din cauza riscului de accident vascular cerebral sau atac de cord asociat acestora, potrivit euronews.com.

Citiți și: Bombă! Medicamentele pentru răceală, scoase de pe piață. Afectează vasele de sânge din creier!

„Mesajul e clar. Nu le folosiți. Nu riscăm să avem un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”, a declarat Christelle Ratignier-Carbonneil, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța, pentru postul public FranceInfo.

 

Medicamentele includ Actifed Rhume și Humex Rhume, printre altele. Multe sunt disponibile sub formă de tablete orale fără prescripție medicală sau ca spray nazal cu prescripție medicală, a precizat ANSM.

Pseudoefedrina acționează prin îngustarea vaselor de sânge din nas, dar poate îngusta și vasele de sânge din alte părți ale corpului, ceea ce poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Ce ar putea să aleagă oamenii în locul unui decongestionant nazal

În loc să ia un decongestionant nazal, ANSM recomandă oamenilor să-și umezească nasul cu spray cu apă sărată, să doarmă cu capul ridicat, să bea suficiente lichide și să-și aerisească spațiile de locuit.

Ratignier-Carbonneil a adăugat la FranceInfo că scopul este ca medicamentele care conțin pseudoefedrină să nu mai fie vândute în farmacii – potrivit sursei menționate.

Pseudoefedrina a fost, de asemenea, supusă unui control mai mare în unele țări, inclusiv unor restricții în 2007 și 2008 în Marea Britanie, deoarece poate fi folosită ilegal pentru a produce metilamfetamina.

Între timp, unul dintre ingredientele active folosite pentru a înlocui pseudoefedrina în unele decongestionante nazale, un alt medicament numit fenilefrină, a fost recent considerat ineficient de către autoritățile de reglementare din SUA – amintește aceeași sursă.

Pe de altă parte, lobby-ul francez al companiilor farmaceutice care produc medicamente fără prescripție medicală NèreS a susținut că avertismentul ANSM a fost „prematur și alarmist”.

author avatar
Andrei Coman
922 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce este xylometazolina?
    — Efecte farmacodinamice: -vasoconstrictor, astfel reducand congestia mucoasei, usurand respiratia si imbunatatind secretia de mucus. Indicatii …

    dupa 1 luna non-stop de Olynth®
    am citit(….!) ca se foloseste max. 3 zile consecutive si ca da dependentza:
    l-am dat naibii,
    zero dependentza!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger