AcasăNewsDupa un magazin si materiale video, islamistii au scos si un cantec

Dupa un magazin si materiale video, islamistii au scos si un cantec

Potrivit specialistilor in comunicare, multiplicarea suporturilor de propaganda ale Statului Islamic nu au decat un obiectiv precis: recrutarea.

Statul Islamic începe să dea lecţii în materie de propagandă

Mathieu Slama, expert in comunicare care studiaza in amanunt metodele de propaganda ale ISIS, a acordat un interviu pentru Le Figaro aratand ca , la ora actuala, gruparea jihadista are o identitate de marca extrem de bine lucrata. Acum, dupa o revista si materiale video, ISIS a lansat si un cantec, ”Intinde mana spre credinta”. Care este obiectivul ISIS prin aceasta diversificare a continutului comunicarii? Potrivit lui Slama, diversificarea este marturia unei structure foarte bine organizate. Al-Furqan Media este o societate de productie creata de jihadisti, care coordoneaza toate actiunile de comunicare: video, reviste, retele sociale. Multi europeni racolati au contribuit la cresterea nivelului profesional al comunicarii. Mai mult, ISIS a lansat in 2014 o noua societate media, Al-Hayat, a carei propaganda este destinata exclusiv publicului occidental, cu ramificatii in tari precum Germania, Anglia, Franta. Al-Hayat foloseste limba engleza sau alte limbi europene. ”Avem de-a face cu un grup care se gandeste la comunicare de-o maniera globala si targetata. Diversificand suporturile de comunicare, obiectivul este clar: maximizarea impactului mesajelor pe care le vehiculeaza”, spune Slama. Apoi, membri ISIS au o mare libertate in utilizarea internetului, unde fiecare este un ambasador al cauzei jihadistilor.

Culoarea portocaliu, deja o marca

Faptul ca mesajele ISIS tintesc in mod special tari precum Franta, Anglia, Belgia nu este un hazard. Ei stiu ca in aceste tari traieste un potential uman de recrutare important. In Franta, mesajele tintesc clar musulmanii radicalizati din suburbii. In Libia, ca si in Siria, regasim aceleasi coduri in videourile ISIS: haine portocalii, drapelele organizatiei, costume negre. Este pe cale organizatia sa devina un brand? Potrivit lui Mathieu Slama, ISIS are o identitate de marca extrem de bine lucrata. Al-Qaida era reprezentata de charismaticul Bin Laden, dar nu avea o veritabila identitate de marca. Logo si emblemele Al-Qaida nu erau bine cunoscute. ISIS insa se bazeaza pe simboluri extrem de puternice si prezente pe toate suporturile de comunicare: drapele negre, sloganul ”Bagiya” (”ramai”) preluat de toti partizanii pe retelele sociale sau in materialele video, armele, toate acestea pot produce un efect de fascinatie, spune Slama. O alta imagine prezenta regulat in materialele de propaganda: un combatant care adopta o pozitie martiala in varful unei coline, cu steagul pe umar, in timp ce in planul secund se intinde o imensa campie. ISIS a inteles puterea mobilizatoare a simbolurilor.

Jihadistii ameninta ca trimit 500.000 de emigranti in Europa

Noua arma a teroristilor: utilizarea emigrantilor pentru a provoca haos in zona Mediteranei, pentru a impiedica Europa sa intervina in Libia. ”Daca angajati forte armate in Libia, va vom trimite o jumatate de milion de emigranti”, se arata intr-un mesaj al aripii libiene ISIS adresat guvernului italian. Ministrul de Externe italian, Angelino Alfano, a avertizat, saptamana trecuta: ”Daca militiile Califatului avanseaza mai repede decat deciziile comunitatii internationale, riscam un exod fara precedent”, referindu-se la valurile de emigranti care traverseaza Mediterana spre coastele Italiei, aflata la doar 350 km de coastele Libiei. Potrivit Il Messagero, interceptari telefonice ale politiei italiene au aratat ca ISIS planuieste sa foloseasca emigrantii ca o ”arma psihilogica” impotriva Europei, si in special impotriva Italiei, daca aceasta intervine militar in Libia.

author avatar
Tudor Borcea
252 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger