AcasăNewsDupă Operațiunea „Sparanghelul” urmează „Spălarea la față”

După Operațiunea „Sparanghelul” urmează „Spălarea la față”

Klaus Iohannis nu poate explica adevărul, de ce e supărat

Ca în orice acțiune secretă de acest gen, în cazul în care se dă greș pe undeva și lucrurile transpiră, prima grijă este ștergerea urmelor. Au anchetele promise de ministrul Vela alt scop? Nu mi se pare, din moment ce se urmărește mai mult închiderea gurilor și îndepărtarea de adevăr. Partea aceea din guvern, știe ea care, susține că totul a fost legal. Bine, fie cum zic ei, dar atunci de ce lucrurile s-au desfășurat la adăpostul întunericului și nu la vedere? De ce țăranii au tăiat-o noaptea pe câmp și nu la lumina zilei? Ministrul susține că au fugit dintr-o zonă de carantină și probabil că de aceea se ascundeau. Iarăși bine, dar la controlul de la îmbarcarea în autocare nu se mai vedea de unde vin?

Klaus Iohannis nu poate explica adevărul, de ce e supărat

Cineva trebuie să fi știut ce se întâmplă. Nu pot veni niște companii germane să încarce românii în mașini, apoi în avioane și să dispară. E prea de tot. Ar fi cel mai imbecil film prezentat vreodată publicului, dar pe care autoritățile vor să-l apreciem. Eventual, să cerem și redifuzarea lui, că prea a fost bun.

Nu știe, dom’le, nu știe

Klaus Iohannis nu poate fi scos din această ecuație. Ca președinte, l-ar fi sunat și la două noaptea serviciile de informații pentru a-i raporta ce se întâmplă. Cât timp nu a avut nicio reacție, mie mi se pare că nu l-a deranjat nimeni din așternuturi, ceea ce este semnul că știa.Însă acum se încearcă spălarea lui la față prin scoaterea din această combinație. Au început să apară primele indicii care să conducă la ideea că nu știa nimic și că operațiunea s-a desfășurat printr-o înțelegere la nivel diplomatic.Fără știrea lui? Ambasadorul României în Germania a discutat cu șefa de cabinet a Angelei Merkel, a luat act de solicitarea acesteia de a salva sparanghelul nemțesc, printre altele, apoi a sunat la București, ar fi presat un pic, iar guvernul român și-a dat acordul și s-a trecut la treabă. Bineînțeles, Iohannis nu a știut nimic.

Aici e cheia

Viermuiala din aeroport le-a dat planurile peste cap

Repet, dacă nu i s-a spus nimic, e de presupus că totul era legal și că nu trebuia trezit din somn pentru un moft. Legal cât se poate, în lumina ordonanțelor care prevedeau altceva la regimul circulației pe timpul nopții. Legal cât se poate, după cum reglementează aceleași ordonanțe păstrarea distanței fizice, care nu a fost respectată. Legal cât se poate privind scopul deplasării, din moment ce abia în aeroport s-au distribuit contractele de muncă.

Ce au verificat jandarmii? Poate batista, unghiile tăiate și dacă botforii erau cremuiți. Plus încă multe alte legalități, normal.Și dacă totul a fost atât de legal, de ce era nevoie ca lumea să nu știe de toată această viermuială?

Ce trebuia ferit de ochii românilor? Că ordonanțele lui Vela sunt praf în ochii fraierilor? Că în timp ce unii își pot rezolva interesele, românii n-au decât să-și țină economia în amorțeală până o anchiloza de tot?

Și, de ce trebuie scos Iohannis din afacerea asta care s-a încheiat prost? Doar pentru că s-a terminat cu un eșec sau mai sunt și alte motive? Ca să nu se vadă supușenia absolută față de  Germania care, dacă se încruntă, nouă ni se zbârlește pielea pe spate? Presa a început să acrediteze ideea că președintele e supărat pentru că trebuie să deconteze scandalul în care numele lui Orban apare de la capăt la altul. Vai de mine! Păi dacă operațiunea a fost legală, de ce atâta supărare?

O singură întrebare aș avea pentru Iohannis. Dacă nu s-ar fi aflat nimic din dedesubturile afacerii, ar mai fi fost atât de supărat? Sau abia aici e cheia?

author avatar
Valentin Boeru