AcasăNewsDupă ce ne-am bâlbâit cu "ba nu e drona, ba e drona...

După ce ne-am bâlbâit cu „ba nu e drona, ba e drona de la ruşi”, SUA ne trimit avioane F-16

Antony Blinken a anunțat că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 pentru a consolida misiunile de poliție aeriană în România, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Secretarul de stat a vorbit cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, despre ancheta desfășurată de autoritățile din România în cazul resturilor de dronă care au fost găsite pe malul românesc al Dunării, aproape de granița cu Ucraina, anunță Departamentul de Stat, prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

Avioane F-16, după ce au găsit bucăţi dintr-o dronă

Blinken și Odobescu au discutat și despre securitatea spațiului aerian al României, precum și despre prezența suplimentară a unor aeronave F-16 ale forțelor aeriene ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România.

Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat astăzi cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu. Secretarul de stat Blinken și ministrul de externe Odobescu au discutat despre investigația României privind resturile de drone găsite în România, în apropierea graniței cu Ucraina.

Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menținerea securității spațiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România.

Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru România, aliatul nostru NATO”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Drona era pentru spionaj?

Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj, conform unor surse care au luat parte la anchetă.

Reamintim că autoritățile române au început o investigație privind resturile de dronă găsite în localitatea Plauru din Delta Dunării. Autoritățile au recunoscut abia miercuri căderea dronei, deși Ucraina anunțase încă de luni dimineață că o dronă rusească ar fi căzut în România.

În acest moment, avioane de luptă din mai multe state membre NATO desfășoară misiuni de poliție aeriană în România pentru a descuraja orice posibilă agresiune aeriană asupra țării noastre.

Pe de altă parte, România va găzdui un centru de antrenament pentru pilotarea avioanelor F-16, la care vor veni inclusiv piloţi ucraineni, iar ministrul Tîlvăr a mulţumit părţii americane pentru sprijinul acordat în avansarea proiectului centrului de pregătire.

„Prin operaţionalizarea acestui centru în Baza 86 Aeriană «Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă», România va oferi un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a arătat ministrul apărării.

author avatar
Andrei Ștefan