Contrar Scotiei sau Irlandei, Franta nu are o veritabila traditie in whisky. Dar, odata cu plecarea Regatului Unit din UE, producatorii francezi estimeaza ca vor fi pe val si-si vor face un nume.
Abia in 1983, distileria Warenghem din regiunea franceza Bretania a fost prima care a lansat un whisky autohton. ”Un whisky breton parea o idee absurda in capul oamenilor care ne credeau nebuni pentru ca whisky nu este un produs francez”, a declarat David Roussier, director general la Warenghe. ”Dar ne-am adaptat pietei”, a adaugat el. O piata franceza promitatoare: peste 200.000 de sticle de whisky sunt consumate anual in Hexagon. De partea productiei, de la doar cinci distilerii in 2004, Franta are acum peste 30 iar numarul lor se va dubla. Multe au inceput sa distileze dar trebuie ca alcoolul sa imbatraneasca in butoaie pentru a revendica numele de whisky si a incepe comercializarea. Dar butoaiele sunt atuul Frantei. Marii producatori de whisky folosesc butoaiele din Franta, initial folosite pentru vinurile de bourbon sau xeres. Pe de alta parte, distileriile franceze au si experienta lor in fabricarea de cognac sau armagnac, stapanind perfect procesul. In 2016, 800.000 de sticle de whisky frantuzesc s-au vandut in lume, din care 600.000 erau whisky single malt (facut de o singura distilerie si din orz maltificat. De altfel, in Franta, 95% din whisky-ul distilat este single malt.