AcasăNewsDupa Arabia Saudita, Bahrain si Sudan rup relatiile diplomatice cu Iran

Dupa Arabia Saudita, Bahrain si Sudan rup relatiile diplomatice cu Iran

Siiti au manifestat violent dupa executia seicului Nimr al-Nimr de catre sauditi

Regatul Bahrain si Sudan au anuntat, ieri, ruperea relatiilor diplomatice cu Iran, la mai putin de 24 de ore dupa o decizie similara luata de sauditi, au informat agentia oficiala BNA si autoritatile sudaneze.

Siiti au manifestat violent dupa executia seicului Nimr al-Nimr de catre sauditi

Bahrain, regat condus de o dinastie sunita care intretine legaturi stranse cu Riyad, a cerut, ieri, tuturor diplomatilor iranieni sa paraseasca regatul ”in mai putin de 48 de ore”, a informat BNA. Aceste evenimente survin dupa ce, sambata, un lider siit a fost executat in Arabia Saudita si dupa atacuri, ca represalii, contra misiunilor diplomatice din Iran. Decizia Barhainului a fost motivata de atacuri ”lase” impotriva reprezentantelor diplomatice saudite in Iran si de ”imixtiunea iraniana periculoasa” in afacerile interne ale tarilor arabe si din Golf, potrivit unui comunicat oficial. Atacurile impotriva misiunilor diplomatice saudite constituie ”un periculos exemplu de agresiuni sectare care trebuie sa suscite reactii ferme pentru a pastra stabilitatea si securitatea in toata regiunea”, au declarat autoritatile regatului. Si autoritatile din Sudan au anuntat, ieri ”ruperea cu efect imediat a relatiilor diplomatice cu Republica islamica Iran”, se arata intr-un comunicat al ministerului sudanez de Externe. Executia seicului Nimr Baqer al-Nimr in Arabia Saudita a provocat manifestatii in toata comunitatea siita din lumea arabo-musulmana, inclusiv in Bahrain, unde confruntari au izbucnit duminica intre manifestantii siiti si politie, informeaza AFP. Vecin al Arabiei Saudite, Bahrain care gazduieste si a V-a flota a Statelor Unite, duce o politica extrem de ferma fata de opozanti, in special siiti, dar neaga orice discriminare fata de aceasta comunitate. Pe de alta parte, doua moschei sunite din Irak au fost vizate, ieri, de atentate cu bomba iar un muezin de la o a treia moscheie a fost ucis. Duminica, Arabia Saudita a anuntat ruperea relatiilor diplomatice cu Iran, in urma atacarii si distrugerii partiale a ambasadei sale din Teheran, urmare a executarii seicului Nimr al-Nimr, un critic virulent al puterii de la Riyad. Un atac a fost indreptat si impotriva consulatului saudit din orasul Machhad. La randul lor, sauditii i-au somat pe reprezentantii diplomatiei iraniene sa paraseasca regatul in 48 de ore. Decizia Riyadului ”confirma refuzul regatului de a trata cu un stat care sponsorizeaza terorismul (…) si propaga haos in Orientul Mijlociu si in toata lumea musulmana”. 46 de persoane condamnate pentru ”terorism”, in principal pentru atentate atribuite retelei Al-Qaida au fost executate in acelasi timp cu seicul Nimr. Potrivit Human Right Watch, este ”cea mai importanta executie in masa” din Arabia Saudita dupa 1980.

Moscova propune o mediere intre Riyad si Teheran

Exprimand ”regrete sincere” pentru deteriorarea relatiilor dintre Arabia Saudita si Iran, Rusia s-a declarat pregatita sa asigure o mediere intre cele doua tari, a indicat, ieri, o sursa de rang inalt din ministerul rus de Externe, noteaza Sputnik. Diplomatul a evocat ”grupul de la Viena” in cadrul caruia participa Iran si sauditii in cautarea unei reglementari politice a crizei siriene, si ”relatiile de prietenie” cu cele doua tari.

A 48-a executie in regatul saudit

Un barbat condamnat la moarte pentru omor a fost executat, ieri, in Arabia Saudita, ridicand la 48 numarul executiilor din regat incepand cu 1 ianuarie, a anuntat agentia oficiala SPA. Barbatul, Ahmed ben Obeid al-Harbi a fost executat in regiunea Qassim, la nord de Riyad, a precizat ministerul de Interne. Anul trecut, regatul saudit a executat 153 de persoane, o crestere semnificativa fata de amnul 2014, cand au fost executate 87 de persoane. Majoritatea executiilor se fac prin decapitare in public.

author avatar
Tudor Borcea
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger