AcasăNewsDupa 7 zile, Tsipras se joaca cu focul

Dupa 7 zile, Tsipras se joaca cu focul

In camasa, premierul elen a vizitat pe sest locurile tragediei

Premierul elen a facut ieri prima vizita in statiunile Mati si Rafina, grav afectate de incendii, fara a anunta presa pentru a evita manifestatiile de furie ale supravietuitorilor, abia dupa sapte zile de la declansarea dramei careia i-au cazut victime 91 de suflete.

In camasa premierul elen a vizitat pe sest locurile tragediei

Alexis Tsipras a ramas ”aproximativ o ora” printre casele facute scrum si infrastructurile devastate. ”Am vizita locurile tragediei, am discutat cu oamenii. Durerea este fara precedent dar trebuie sa-i respectam pe toti cei care au luptat impotriva flacarilor si care acum se lupta pentru a repara distrugerile”, a scris Tsipras pe contul sau Twitter. Televiziunea publica Ert a difuzat imagini in care premierul, in camasa albastra si cu un aer consternat discuta cu responsabili din cadrul pompierilor si armetei, vizitand strazile din Mati, unde majoritatea victimelor au pierit carbonizate. Criticand dur absenta premierului inca din primele zile ale tragediei, principalul partid de opozitie (Noua Democratie) dar si media de opozitie au calificat vizita lui Tsipras ”secreta” si ”show ”, cerand demisia responsabililor cu gestiunea operationala a dezastrului, adica guvernul.

De 50 de ani, nici un plan de urbanism

Anterior, Tsipras si-a asumat ” responsabilitatea politica” a tragediei care a lovit Grecia dar expertii au pus in discutie lipsa unui plan de urbanism de mai bine de 50 de ani in aceste localitati ridicate printre pini. Controversele privind gestiunea crizei au crescut duminica dupa ce opozitia de dreapta si centrista au acuzat guvernul ca, in prima faza, a disimulat bilantul pierderilor omenesti. Potrivit cotidianului Kathimerini, un prim raport al anchetei cu privire la cauzele incendiilor se bazeaza pe pista unei neglijente omenesti: un locuitor a aprins un foc pentru a arde frunze moarte. Insuficient pentru locuitorii din Mati care au denuntat in special faptul ca primele ambarcatiuni trimise pentru a salva oamenii din mare au sosit la ora22 in conditiile in care acestia au fugit de foc spre plaje la ora 18. Unii au spus ca nici macar nu au fost barci ale pazei de coasta, ci ale pescarilor care au sarit in ajutor.

Lumanari si lacrimi la Atena

O comemorare a victimelor a fost organizata ieri seara in capitala elena, la initiativa celebrului jucator grec  de baschet Yannis Gagaloudis. Anuntand ultimul bilant al victimelor, 91 de persoane, purtatorul de cuvand al pompierilor, Stavroula Malliri, a anuntat in premiera si numarul celor disparuti: 25 . Absenta unui asemenea recensamant, la o saptamana de la izbucnirea indendiilor, a alimentat si mai mult furia localnicilor. Dar multi din cei disparuti, daca nu chiar toti, ar putea figura printre cele 28 de victime ale caror corpuri carbonizate sunt in curs de identificare la morga din Atena, a precizat purtatorul de cuvant al Protectiei Civile, Spyros Georgiou. Duminica seara, 59 de alte victime gasite carbonizate sau inecate au fost identificate. Printre victime figureaza insa un numar inca nedeterminat de copii, din care cativa  devenit emblema tragediei elene: doua fetite gemene de noua ani, un frate si o sora de 11 si respectiv 13 ani, un adolescent de 13 ani si un bebelus de sase luni.In timp ce autoritatile (protectia civila, pompieri, autoritati locale) fac pase cu gestiunea dezastrului, anumite media au trimis mesaje introspective. ”Ceea ce este o tragedie nationala este modul in care traim”, nota Athens Voice, denuntand situatia constructiilor ilegale precum cele care au ars in Mati. ”Discutiile despre responsabilitatea tragediei sunt cerc vicios”, au denuntat jurnalistii, evocand tendinta a ”numerosi greci sa incalce legea fara a suporta consecinte”.(

author avatar
Tudor Borcea
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger