AcasăNewsDucesa de York, inculpata in Turcia pentru atingere adusa drepturilor unor copii...

Ducesa de York, inculpata in Turcia pentru atingere adusa drepturilor unor copii orfani

foto: romaninuk.net

Sarah Ferguson, Ducesa de York, a fost inculpata joi de catre Parchetul din Ankara in legatura cu un documentar denuntand conditiile de viata din orfelinatele din Turcia, cerand o pedeapsa de peste 22 de ani de inchisoare impotriva sa, a anuntat agentia Anatolia.

foto: romaninuk.net

Ducesa de York, fosta sotie a celui de al doilea fiu al reginei Elisabeta aII-a, Andrew, este acuzata de „atingere adusa vietii private a cinci copii” de la orfelinatul pentru copii cu handicap din Saray, la periferia capitalei turce, unde a efectuat o filmare cu camera ascunsa in septembrie 2008, precizeaza agentia turca de stiri.

Ministerul Public din Turcia cere ca ducesa sa fie condamnata la o pedeapsa cu inchisoarea pentru fapte penale, cuprinsa intre 7 si 22 de ani si jumatate. in 2009, o Curte din Ankara a solicitat extradarea catre Turcia a lui Sarah Ferguson, cerand, de asemenea, ajutorul Marii Britanii pentru judecarea acesteia in virtutea unui acord bilateral de cooperare in materie de justitie. Anatolia precizeaza ca Londra a refuzat aceasta solicitare in 2011.

Un purtator de cuvant al lui Sarah Ferguson a calificat drept „noua pentru toata lumea” evolutia judiciara de joi. „Ducesa de York a cooperat indeaproape atat cu autoritatile turce, cat si cu cele britanice, de-a lungul intregii afaceri”, a subliniat purtatorul de cuvant. „Guvernul britanic a refuzat sa dea curs solicitarii de ajutor formulate de Turcia, deci, din punct de vedere (al autoritatilor) britanice, Ministerul de Interne ne-a anuntat ca dosarul a fost inchis”, a continuat purtatorul de cuvant.Refuzul britanic a fost motivat prin faptul „ca ajutorul solicitat ar fi putut compromite suveranitatea, securitatea, ordinea publica si alte interese esentiale ale Marii Britanii”, a explicat el.

De la ce a pornit scandalul

Documentarul a fost difuzat pe postul britanic de televiziune ITV1, in noiembrie 2008. Acesta prezinta scene puternice, cu un baietel cu handicap intins pe jos, pe un culoar, unde s-a tarat pentru a se apropia de lumina soarelui, dar si cu un alt baietel care este inchis intr-o cutie din lemn. Ankara a acuzat-o pe Sarah Ferguson de reavointa si ca a vrut sa „pateze” reputatia Turciei intr-un moment in care aceasta tara incearca sa adere la Uniunea Europeana (UE).

author avatar
eNational
470 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger