Direcţia de Sănătate Publică din judeţul Neamţ a cercetat scena groazei de la ATI Piatra Neamţ şi a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: secţia a fost reconfigurată în ziua incendiului, fără solicitarea avizului.
Au fost modificate circuitele funcţionale
Se pare că salonul în care au murit 10 oameni era, de fapt, o improvizaţie. „Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi.
Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene„, se arată în comunicatul DSP Neamţ.
Ludovic Orban confirmă improvizaţiile
Premierul României a afirmat că la spital au fost făcute lucrări de construcţii fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).
Percheziţii până la 2 noaptea la Spitalul Neamţ
Anchetatorii au desfăşurat percheziţii la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ de duminică, de la ora 18:30 şi până la ora 2:00 noaptea, ridicând mai multe documente necesare pentru stabilirea cauzelor incendiuluui de la Secţia ATI, soldat cu moartea a zece pacienţi şi cu rănirea a patru cadre medicale.
SJU Piatra Neamţ cooperează cu toate instituţiile abilitate şi oferă întregul suport pentru ca anchetatorii să stabilească în cel mai scurt timp şi cât mai exact modul în care s-a produs tragedia din secţia ATI, în urma căreia zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte patru cadre medicale au fost rănite.
Tragedia de la Spitalul Județean Neamț, în care au murit zece oameni, aduce în prim-plan mai multe întrebări fără răspuns sau declarații contradictorii.